Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş A Haber Canlı Yayınında Sapanca Gölü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Keleş, “Biliyoruz ki; su yerine ikamesi mümkün olmayan bir değerimiz. Allah’ın bir lütfu. Bu nedenle hem korumak hem de sürdürülebilir şekilde, bütün canlılar açısından durumu ele almak zorundayız. Çevre odaklı, ekosistem odaklı yönetmek, ekosistemi de dikkate almak, oradaki canlıları da dikkate almak durumundayız” diye konuştu.
 
“Önemli mesafeler kat edildi”
Rüstem Keleş, “Mevzuat itibariyle suyu korumak, suyu sürdürülebilir şekilde yönetmek zorundasınız. Su kanunu ile bunu sağlayacaksınız. Son yıllarda Türkiye’de bu konuda önemli mesafeler kat edildiğini söyleyebiliriz. Özellikle Türkiye’nin hem yerel hem de ulusal düzeyde hem de uluslararası alanda Dünya Su Kurumu gibi, Dünya Su Konseyi gibi forumlarla yönetici düzeyinde söz sahibi olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar çok önemli gelişmelerdir” ifadelerini kullandı.
 
“Alternatifler geliştiriyoruz”
Marmara bölgesindeki su kaynakları ile ilgili istatistikleri de paylaşan Rüstem Keleş, “Marmara bölgesini esas alacak olursak; özellikle Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Sapanca Gölü gibi içme suyu kaynaklarına baktığımızda doluluk oranları yüzde 90’ın üzerinde. Sapanca’da yüzde 100’e varan bir doluluk oranı var şuan. Bu bizim için oldukça sevindirici bir durum. Tabi ki bu bizi rehavete sevk etmemeli.  Bu doluluk bu sene için geçerli. Geçen yıl da gerçekten iyiydi. Ama bu önümüzdeki yıllarda kuraklık periyodunun gelmeyeceği anlamına gelmez. Bu nedenle bugünden, kurak periyotları dikkate alarak, yağmurların yağmayabileceğini de dikkate alarak alternatifler geliştiriyor, önlemler alıyor ve yeni pozisyonlar üretiyoruz” dedi.