İletişim ve Yaşam Koçu Şükrü Kara ve Eğitimci Çiğdem Şener Etkin iletişim-beden dili, imaj ve öz güven, kültürel farklılıklar, kılık kıyafet, güven ve güvensizlik yaratan hareketler, empatik iletişim, öfke ve stres kontrolü, sağlıklı iletişim-engel durumları ve marka konularında Sapanca esnafını bilgilendirdiler.

Sapanca Belediye Başkanı Doç. Dr. Aydın Yılmazer, esnafın bilgilendirme seminerinin oldukça faydalı olacağına inandığını belirtilerek; “İlçemiz sınırları içerisinde gıda, konaklama, ticaret, imalat, giyim, kuşam, dinlenme, üretim gibi pek çok alanda esnafımız bulunmaktadır. İşletme sahiplerimizin turizm ilçesi olmamızdan dolayı, her esnafımızın da gelen turistlerimize birer ilçe tanıtıcısı olma görevini üstelenmektedir. İnanıyorum ki Sapanca esnafımız Sapancamızı layıkıyla temsil ediyor. Bu gün bizim amacımız, bu konuya farkındalık yaratmaktır” dedi.

Örnekler ve slaytlarla anlatıldı

'Ne söyleyeceğimiz değil nasıl söylediğimiz önemli’ diyen İletişim ve Yaşam Koçu Şükrü Kara, insanlarla iletişimde etkili konuşmanın ve beden dilinin önemine değindi. Doğru iletişimle daha etkin şekilde düşüncelerin aktarılmasının sağlayabilmesine dikkat çeken Kara; “Doğru bir iletişim, karşınızdaki kişiyle empati yapmak, beden dilini doğru ve etkili kullanmakla, çok daha başarılı sonuçlar almamızı sağlar. Siz çok değerli esnaflarımız Sapanca’nın markası olabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Beden dilini nasıl algıladığımız ve kültürel farklılıklara da değinen Kara, doğru bildiğimiz davranışların aslında karşımızdaki tarafından yanlış anlaşılmış olması bu bildiklerimizin doğru olmadığının göstergesi olduğuna vurgu yaptı. Kara; “Ben bunu dedim. Ben bunu mu ima ettim deme şansımız kalkmıyor. Net ve kesin kelimelerle beden dilimizi doğru kullanırsak. Aktarmak istediklerimizi karşımıza doğru aktarmış oluruz” dedi.

Sapanca büyük nimetlere sahip

Eğitimci Çiğdem Şener ise Sapanca’nın doğa harikalarına sahip olma özelliği ile her yaşayanının şanslı bir birey olduğuna vurgu yaptı. Şener; “İlçenize gelen her turist mutlaka sizlerden alışveriş yapacaktır. Her alış veriş yapan kişi için siz Sapanca’nın önemli bir temsilcisi görevini üstlenmiş olmaktasınız. Buradan ayrıldığında aklında kalanlarla, Sapanca’yı anlatacaktır. Peki, bunca özelliğiniz varken; göl, kestane, ceviz, hurma ve şuan sayamadığım pek çoğu neden sizlerin markanız olamamış. Elimizdeki nimetlerin farkına varmazsak bir gün gelip bunları sahiplenen ve arkasında keşke diyeceğimiz ürünleri satın almak zorunda kalabilirsiniz. Küçük üreticilerimiz kelebek etkisiyle büyük etkiler oluşturabilir” dedi. Şener, konuşması sırasında hazırlanmış ceviz keselerini, simgesel olarak örnek gösterdi. Seminer, esnafların soru cevapları ve yaşanan olayların üzerinden örneklemelerle geç saatlere kadar devam etti. Seminer sonunda katılımcılara, katılım belgeleri ve verildi.