Şansal Büyüka’nın yapımcılığını ve moderatörlüğünü yaptığı Ersun Yanal ve Tümer Metin’in yorumları ile eşlik ettiği Maraton programında Türk futbolunun bir türlü çözüme kavuşamadığı takımların ekonomik yönetim biçimleri ele alındı. Mersin İdman Yurdu takımı Süper Lig’de kalma mücadelesi verirken kulübün maddi çöküşünün de lige tutunmasına olumsuz etkileri olduğu, birçok kulübün bu borç bataklarında yüzmesinin ligden düşmelerinde büyük rol oynadığı söylendi.

Sakarya, Zonguldak gibi Anadolu şehirlerinde takımların bu gibi maddi sıkıntılar içinde olduğu süreçlerde şehrin büyükleri ve idari amirlerinden yardım istendiği ifade edildi. Konu Sakarya olunca Şansal Büyüka’nın “Yaramı deşme Sakarya falan diye, Sakarya para işini aştı akıl işini aşamıyor akıl!” ifadeleri dikkatimizi çekti. 

Büyüka Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun Sakaryaspor’a verdiği desteği de şu sözlerle ifade etti; “Sakarya’da hep belediye başkanını suçlarlardı. Zeki Toçoğlu’nu.  Adam her türlü desteği yapıyor. Ne oldu? O foyaları da ortaya çıktı.” 

Sakaryaspor’un yönetilme biçimini de eleştiren Büyüka “ Yönetmesini bilmiyorsan, transfer etmesini bilmiyorsan, çalıştırmasını bilmiyorsan, hoca seçemiyorsan bu işi bilenlere danışmıyorsan; Sakarya birde futbol şehri, git  Aykut hocaya danış,  Tuncay Şanlı var hepsi senin şehrinden çıkmış. Türk futbolunun son 20 yılına deve dişi gibi damga vurmuş adamların var kardeşim. Gerçi kulübü yönetenler her şeyi çok iyi biliyorlar ya!” ifadelerini kullandı. 

Tümer Metin konuya şu sözlerle noktayı koydu; “Bu işi sağlam temellere oturtturmadan kurumsal modele dönüştürmeden gerçekten doğru düzgün sevk ve idareyi yapmadan biz bu kulüplerin içinde bulunduğu buhranı daha çok konuşuruz çok da dinleriz”
/Tacettin FURUNCUOĞLU