13 Nisan 2016 tarihinde kurulan SAKE, açılış törenine Kaymakam İdris Akbıyık, Garnizon Komutanı Yzb. Umut Aşık, Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü, Askerlik Şubesi Başkanı Personel Yzb. Gökhan Aydın, Sakarya AFAD Müdürü Hüseyin Kaşkaş, Sakarya İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mümtaz Seyda, Hendek İlçe Sağlık Müdürü Dr. Elif Arslan, MHP Hendek İlçe Başkanı Turgut Babaoğlu, SAKE Başkanı Erdal Aydın, TRAC ekibi, Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü UMKE ekibi ve SAKE Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. SAKE, Askerlik Şubesi karşısında hizmet verecek.
Kaymakam İdris Akbıyık, Garnizon Komutanı Yzb. Umut Aşık, Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü ve misafirler, açılış öncesi TRAC Derneğini ziyaret ettiler. TRAC Başkanı Mehmet Turalıoğlu, protokolü yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirdi.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Açılış öncesi Yönetim Kurulu üyesi Gürkan Özer, dernek adına konuşma yaparak, yeni kurulan SAKE Derneği hakkında bilgi verdi.
Özer konuşmasında, “Sakarya Arama Kurtarma Ekibi olarak bizler, insan sevgisi yüksek, sorumluluk duygusu gelişmiş ve yardımseverlik bilincine sahip gönüllüler olarak aramıza katılacak olan yeni gönüllüler ile birlikte bölgemizde ve Ülkemizde faydalı işler gerçekleştirmek isteyen büyük ve güçlü bir aile olmak için yola çıktık. Sakarya Arama Kurtarma Ekibi gönüllüleri olarak sadece arama kurtarma konularında değil sosyal fayda sağlayabileceğimiz projelerle de sorumluluklarımızı yerine getirmeye gayret edeceğiz. Kurulduğumuz 13 Nisan 2016 tarihinden itibaren bölgemizde birçok arama ve kurtarma çalışmasında yer alarak insan hayatı kurtarılmasında ve normal yaşam koşullarına nakledilmesinde aktif görevler aldık ve çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Sakarya Arama Kurtarma Ekibi olarak; afetler, kazalar ve acil durumlarda can kaybını en aza indirmek kadar toplum bilinçlendirme çalışmalarına da önem veriyor ve projeler oluşturarak toplumumuzu bilinçlendirmek amacıyla eğitim, seminer ve bilgi paylaşımı programları düzenlemek amacıyla çalışmalarımızı hazırlıyoruz. Bizler, yanlış bilinenleri düzeltmek ve unutulanları yeniden hatırlatmak amacıyla çıktığımız bu yolda afetler konusunda eksikleri ve zayıf noktaları olan toplumumuzun bilinçli bir topluma dönüştürülmesine bir nebze olsun katkıda bulunabilirsek en az kurtardığımız canlar kadar mutlu olacağız” dedi.


Özer dernek adına, SAKE’nin kuruluşunda desteklerini esirgemeyenlere de teşekkür etti.
Daha sonra açılışa geçildi. SAKE’nin açılış kurdelesini, Kaymakam İdris Akbıyık, Garnizon Komutanı Yzb. Umut Aşık, Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü, Sakarya AFAD Müdürü Hüseyin Kaşkaş, Sakarya İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mümtaz Seyda, Hendek İlçe Sağlık Müdürü Dr. Elif Arslan, MHP Hendek İlçe Başkanı Turgut Babaoğlu, SAKE Başkanı Erdal Aydın hayırlı olsun dilekleri ile birlikte kesti.
Açılış sonrası dernek gezildi ve Sakarya AFAD Müdürü Hüseyin Kaşkaş, misafirleri yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgilendirdi.
Açılış sonrası, 25. Dönem Sakarya Milletvekili Ali İnci,  Kaymakam İdris Akbıyık, Garnizon Komutanı Yzb. Umut Aşık, Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü, Askerlik Şubesi Başkanı Personel Yzb. Gökhan Aydın’a, fahri üyelik kartı verildi.