Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Entegre Katı Atık Yönetimi (SEKAY) Projesi için ihaleye çıkıldığını açıkladı. Nüfusun hızla artmasıyla büyüyen ve önem kazanan katı atık sorununun çözülmesi amacıyla yeni bir proje hazırladıklarını dile getiren Başkan Toçoğlu, tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte Sakarya’da toplanmayan ve değerlendirilmeyen atık olmayacağını kaydetti. Toçoğlu, yaklaşık maliyetinin 100 Milyon TL’yi bulacak yeni yatırımın şehre hayırlı olması temennisinde de bulundu.

20 hektarlık alan

Projenin 20 hektarlık alan üzerinde hayata geçireleceğini aktaran Başkan Toçoğlu, “Yap İşlet Devret modeli çerçevesinde kuracağımız tesis ile atıkların geri dönüşümü, elektrik üretimi, atıktan türetilmiş yakıt ve gübre üretimi gibi çok farklı tesisler bir arada faaliyet gösterecek. Bu proje ile çöpten elektrik, gübre ve gaz üreten bir tesisimiz olacak. İnşallah Türkiye’de örnek alınacak bir projeyi gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Hayırlı olsun

Başkan Toçoğlu, “Atıklardan ayrıştırılan kağıt, cam, metal, plastik gibi maddeler geri dönüştürülecek. Biyogazın ve depo gazının yakılmasıyla elektrik enerjisi üretilecek. Geri kazanılamayan atıklardan sanayilerde kullanılmak üzere atıktan türetilmiş yakıt sağlanacak. Biyogaz işlemi sırasında oluşacak fermente olmuş katı kısmından ise gübre elde edilecek. Projemiz kapsamında biri kuzeye biri güneye birisi de şehrimizin doğusuna olmak üzere üç adet aktarma istasyonu kuracağız. Bu önemli projemizin şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

2 firma katılım gösterdi

Sakarya Entegre Katı Atık Yönetimi (SEKAY) Projesi’nin Yap-İşlet-Devret Modeli’ne uygun olarak gerçekleştirilen ihalesine 2 firma katılım gösterdi. Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu’nda 1. oturumunun gerçekleştirildiği ihalenin komisyon başkanlığını Genel Sekreter Yardımcısı Ayhan Kardan üstlendi. İhalenin hayırlı olmasını temenni eden Kardan, “Sakarya Entegre Katı Atık Yönetimi Projemizin ihalesini gerçekleştirdik. Komisyonumuz gerekli değerlendirmeleri yapacak. Ardından 2. oturuma katılmaya hak kazanan firmalara tebligat yapılarak davet edilecek. Bu önemli yatırımımızın şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
 

İhaleye katılan firmalar şu şekilde:

1-  ERA Çevre Teknolojileri Anonim Şirketi

2- Hochrelter Biyogaz Anonim Şirketi