Meclis Üyeleri ve Meslek Komite Başkanlarının katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda gündem maddeleri müzakere edilerek karara bağlandı.

Ekim ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Sakarya stratejik plan çalışmaları başlıyor

Yönetim Kurulu’nun aylık icraatları ile ilgili bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Sakarya’nın bir Stratejik Planı olması gerektiğini vurgulayarak, “Şehrin bir ana çerçevesi, stratejik planı olmadığını gördük. Bu şehrin avantajları dezavantajları nelerdir. Dezavantajları nasıl avantaja çevirir, avantajlarımızı nasıl geliştiririz bunları incelemek gerekiyor. Şehrin kısa, orta ve uzun vadede nasıl büyümesi gerektiğini bilmek gerekiyor.

Şehrimizin, tarımının, ticaretinin, sanayi üretiminin, eğitiminin, sosyokültürel yaşamının nerelere gitmesi gerektiği ile ilgili kapsamlı olarak herhangi bir çalışma mevcut değil. Yaptığımız istişareler neticesinde bu ana stratejik planı yapmayı SATSO olarak üstlendik. İlgili kurumlarımızla görüştük. Valimiz, Belediye Başkanımız, Rektörlerimiz, Milletvekillerimizle de bu konuyu paylaştık. Herkes çok olumlu yaklaştı. Bir çalışma başlattık. Bununla ilgili temelleri atmak ve tamamlamak niyetindeyiz. Bu konuda SATSO’ya büyük iş düşecek. Buna ilk önce kendimiz inanmalı ve şehri inandırmalıyız. İçi dolu hedefleri ve sonuçları olan bir çalışma amaçlıyoruz. Bu anlamda bir istişare kurulu da oluşturduk. Bu kurulumuz da ciddi anlamda bu çalışmaya destek vereceklerdir” dedi.

İhracatı artırma çalışmaları

Başkan Altuğ konuşmasının devamında ihracat rakamları ile ilgili de bilgi vererek, “Her ortamda üretmenin gerekliliğine vurgu yapıyoruz. Uluslararası ticaretin gün geçtikçe daha da önemli olduğu ve uluslararası pazarlarda rekabetin giderek arttığı günümüz ekonomisinde ilimizin ihracatını artırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) verilerine göre, yılın 10 aylık döneminde kentte en çok ihracat 4 milyar 303 milyon dolarla otomotiv endüstrisinde gerçekleştirildi. Sakarya'da üretilen her 5 araçtan 4'ü ihraç edildi. Türkiye'nin otomotiv ihracatında önemli yere sahip olan Sakarya, yılın 10 aylık döneminde taşıt araçları ihracatındaki payını geçen yıla kıyasla yüzde 5 artırdı. İlimizde yılın 10 aylık döneminde üretilen yaklaşık 246 bin aracın yüzde 84'üne denk gelen 208 bin 21'i yurt dışına gönderildi” diye konuştu.

Sakarya’nın ihracat rakamları hakkında da bilgi veren Başkan Altuğ, “10 aylık ihracat rakamlarına baktığımızda 2018 yılı 10 aylık Türkiye ihracatı 135 milyar 226 binken Sakarya ihracatı 4 milyar 622 milyon civarında gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre karşılaştırdığımızda Sakarya ihracatı %8 artış göstermiştir.

Yıl sonunda Türkiye ihracatının 170 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Aynı 10 aylık dönemde ithalat rakamlarına baktığımızda 2017 ve 2018 yılı Ocak-Ekim ayları toplamlarını karşılaştırdığımızda Sakarya ithalatında  %11 artış olmuştur.

Ayrıca Eylül 2018 deki ithalat ve ihracat rakamları arasındaki farka bakılırsa doların yükselmesi ithalatın düşmesine neden olmuştur. İthalatımız 2017 yılı Eylül ayında  240 milyon iken, 2018  eylül ayında 234 milyona düşmüştür. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 oranında bir düşüş yaşanmıştır. Aynı şekilde ülke ithalatında da Eylül 2017 ve 2018 dönemi karşılaştırıldığında düşüş var. Bu oran yüzde 18 civarındadır. Bu da bize gösteriyor ki doların yükselmesi ithalatın düşmesine neden olmuş ve olumlu bir gelişmedir” dedi.

Başkan Altuğ konuşmasının devamında Sakarya’yı en çok ihracat yapan ilk beş il arasına yükseltmek ve kalıcı olmasını sağlamak, üyelerin ihracat potansiyelini artırmak, ihracatta yeni hedef ülkeler bulmalarını sağlamak için çalışmaların devam edeceğinin de altını çizdi.

7/24 E Belge Dönemi

Başkan Altuğ ayrıca, “Hizmeti üyelerinin ayağına götürmeyi hedefleyen ve bu doğrultuda çalışmalarına hız veren Odamız, üye hizmetlerine bir yenisini daha ekledi.

Sakarya ticaret ve sanayi odası üyeleri, artık Faaliyet Belgesi, Oda Kayıt Sicil Sureti, Firma Ortaklık Belgesi ve Ortaklık Teyyid Belgesi’ne online olarak http://ebelge.satso.org.tr adresinde 7/24 e- imzalı olarak ulaşabilecekler” diye konuştu.

Arabuluculuk ve Tahkim Ofisi

Ayrıca oda bünyesinde bir “Tahkim ve Arabuluculuk Ofisi”  kurulacağını belirten Başkan Akgün Altuğ, “Şu anda çok fazla ihtiyaç olmayabilir ama bu merkezin zamanla aktif bir şekilde değerlendirileceğini ön görüyoruz. Büyük odalarımız da bu ofisle ilgili çalışmalar başlattılar. Bölge odaları inceleyerek biz de böyle bir ofis oluşturuyoruz. İhtiyaç duyulacak önemli bir merkez olacaktır” dedi.