Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, NTV’de canlı olarak yayınlanan Finans Kafe programında Melda Yücel Kocaalp’in konuğu oldu. Kocaalp’in sorularını cevaplandıran Başkan Toçoğlu, yatay mimariden altyapı yatırımlarına, kültür sanat çalışmalarından sosyal politikalar alanında hayata geçirilen hizmetlere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Toçoğlu, Sakarya’nın yatay mimaride Türkiye’ye örnek bir şehir olduğunu yineledi. Başkan Toçoğlu, yayın öncesi duayen televizyon programcısı Oğuz Haksever ile de görüşerek Sakarya’da yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

“Kat sınırlaması Türkiye’ye örnek uygulama”

Başkan Zeki Toçoğlu, “Kentsel dönüşümün konuşulduğu bu dönemde böyle bir konuyu konuşmamız isabet oldu. Sakarya 99 depreminde en büyük hasarı görmüş ve derin acılar yaşamış bir şehrimiz. Depremden sonra şehrimizde 2 konu üzerinde durduk. Sakarya sağlıklı olmayan bir zeminde kurulu. Şehrin bu sağlam olmayan zeminden daha sağlam zemine taşınması ilk gündemimiz oldu. 2. olarak ise herkesin aynı standartları yakalayamacağını düşündüğümüz için kat sınırlamasını uyguladık. Sakarya’da konutlar 3 katla sınırlı. Türkiye’de bu uygulamanın başka bir örneği yok” dedi.

“Sakarya yatay büyümeyi benimsedi”

“Yaptığımız planların arkasında durup tüm şehre eşit olarak uyguladık. Sonucunda da Sakaryalılar yatay büyümeyi benimsedi. 2000 yılından beri bu uygulamamız devam ediyor. Cumhurbaşkanımız ve ilgili bakanlığımız Türkiye’de yatay mimarinin gelişmesi için çalışmalar gerçekleştiriyor. Sakarya’da bina bazlı değil, alan bazlı dönüşümler yapıyoruz. Yaptığımız kentsel dönüşümle bölgenin ihtiyaçlarını karşılıyoruz.  Yatay büyüme neticesinde konutlar hem güvenli hem de mimari estetik açısından ilgi çekiyor. Yüzde 51 tarım arazisine sahip olan şehrimizde, yeşili ve tarım arazilerini koruyoruz. Daha önce imara açılan alanlarda planlar yaparak doğru bir büyümenin ortaya çıkmasını sağlıyoruz” diye konuştu,

“Sapanca bizim gözbebeğimiz”

Sapanca Gölü’ne ve ilçeye ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Toçoğlu, “Sapanca bizim şehrimizin en güzel bölgelerinden biri. Sapanca Gölümüz de ülkemizin en iyi korunan gölü. Çeşmelerimizden Sapanca Gölü’nün suyunu tertemiz bir şekilde içiyoruz. Türkiye’nin en iyi suyu olduğu konusunda iddialıyız. Sapanca’nın imarı konusunda da çok hassas davranıyoruz. Sapanca’nın doğasını bozar, imara açarsak o doğal güzellikler kaybolur. Sapanca bizim gözbebeğimiz. Kontrolsüz bir biçimde imara açılmaması için kararlı bir duruş sergiliyoruz ve bu konuda çok dikkatliyiz” dedi.

Sosyal ve kültüre çalışmalar

Belediyeciliğin sadece altyapı ve üstyapı yatırımlarından ibaret olmadığını kaydeden Başkan Toçoğlu, “Sosyal belediyecilik alanında Sosyal Gelişim Merkezlerimizle Türkiye 3.lüğü ödülünü Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden aldık. Hem şehir merkezinde hem de ilçelerde inşa ettiğimiz SGM’lerle kadınlarımıza, çocuklarımıza, engelli vatandaşlarımıza ve yaşlılarımıza hizmetler sunuyoruz. Özgün mimarisiyle örnek olan merkezlerimizde katılımcılara eğitim faaliyetlerini keyifle sürdürebilecekleri ortamlar sağlıyoruz. Aylık kültür sanat ajandamız var. Her ay onlarca etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Programlarımız vatandaşlarımız tarafından ciddi bir karşılık görüyor” dedi.

“2020’de ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz”

Sakarya’da spor başlığını da izleyicilerle paylaşan Toçoğlu, “Sakaryasporumuz şuan 2. Lig’de mücadele ediyor. İnşallah bu yıl PTT 1. Lig’e çıkarız. Büyükşehir Basketbol Takımımız ise Süper Lig’de. Kısa bir süre içerisinde Süper Lig’e çıktık. Takımımıza çok güzel bir ilgi var. Maçlarımızı 5 bin kişi karşısında oynuyoruz. Doğa olarak da bisiklet sporuna ilgiliyiz. Katar Doha’da 2020 Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası’nın şehrimizde olacağı açıklandı. Sayın Cumhurbaşkanımız da şampiyonayı himayelerine aldı. Hazırlıklarımız devam ediyor. Yenikent bölgemize yeni bir bisiklet parkuru kazandırıyoruz. Her yıl farklı bir temayla şampiyona gerçekleştirilecek. İnşallah 2020’de ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz” şeklinde görüş belirtti.