Sakaryalıların 1899 yılından beri 118 yıllık geçmişi olan Adapazarı Ekspresi, Yüksek Hızlı Tren (YHT) yol yapımı çalışmalarından dolayı 3 yıllığına 1 Şubat 2012 tarihinde seferleri geçici olarak durdurulmuştu.

YHT yol yapım çalışmaları biterek hızlı tren seferlerinin başlamasına rağmen tarihi Adapazarı-Haydarpaşa treni yaklaşık 5 yıldır seferlerine başlayamadı. Son olarak referandum öncesi Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kocaeli'nde yaptığı basın toplantısında, 10 Nisan 2017 tarihinde trenin seferlerinin başlayacağını söyleyerek, Arifiye-Pendik arasındaki seferlerin 8 sefere çıkacağını ve başlangıç noktasının Mithatpaşa Garı olacağını belirtmiş ancak tren seferlerine başlamadı. Sakaryalılar ise trenin Mithatpaşa Garından kalkacağı kararına tepki göstererek, trenin Adapazarı Garından kalkmasını istiyorlar. Tren seferlerinin yeniden başlaması için Sakaryalılar imza kampanyası başlatarak 40 bin imza topladılar. ‘Ada Treni’ için 30 Ekim 2015 tarihinde Sakarya Büyükşehir Belediyesi treni yer altına almak için tren garı mevkiinde sondaj çalışmalarının başlatmış, çalışmalar kısa sürede sona ermişti.



“Ada Treni trafiği aksatmayacak”
Ada Treninin gardan kalkması için çaba harcadıklarını belirten SASTOP Eş Başkanı Önder Döker, “Adapazarı ekspresinin gelmesini istiyoruz. 118 yıldır geçmişi olan bir tren garı burası. Trenlerimiz kaldırıldığı zamandan beri büyük bir sıkıntı içerisinde Sakarya. Fakat bizim bu konuda yaptığımız araştırmalar doğrultusunda Sakarya halkının bu trenin, Adapazarı Garına girmesi istediğini kabul ettiklerini görüyoruz. Bizde bu konuda çalışmalar yaparak 40 bini aşkın imza topladık. Bu konuda Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğüne, Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğüne ve Bakanlığa kadar ulaştık, Cumhurbaşkanımıza da gerekli bildiri ve açıklamaları verdik, yazılarımızı gönderdik. Devlet Demiryolları yetkilileri Sakarya’mıza gelerek incelemeler yaptılar. En son olarak Mithatpaşa’ya geleceği konusunda dedikodular var, ama biz ona sıcak bakmıyoruz çünkü şuanda merkez garımızda her şeyimiz hazır, yeni bir yapılanmaya gerek yok. Yollarımız, trenlerimiz hazır her şey bekliyor. Sadece beklenen bir emir, o emir ile derhal trenlerimiz seferlere başlayacak" dedi. 4 sefer olması düşünülen Mithatpaşa’dan tren seferleri 8 sefer olarak açıklandı Bakanlıktan, bu konuda çalışmalar devam ediyor. Bizde bu konuda illa ısrarla diyoruz ki Sakarya’ya gelsin, çünkü bu tren yolu asla ve asla trafiği aksatmıyor. Trafiği aksatması konusu için yapılan açıklamalara da şöyle cevap vermek istiyorum, şuanda 22 sefer gidiş ve geliş yapan ADARAY treni maalesef burada trafiği aksatmıyor fakat 8 tane hareket edecek Ada Treninin aksatacağı iddia ediliyor. Böyle bir iddiayı ben saçmalık olarak kabul ediyorum. Çünkü 22 tane sefer aksatmıyor ise bunların yerine, 22 seferin arasına 8 sefer koyarsınız, 22 den 8’i çıkarırsınız geriye kalanda ADARAY olarak çalışmaya devam eder hem de daha sağlıklı olur. Böylelikle Sakarya için de hem güzel bir rant yeri olur, hem de halkımızın rahat ulaşım sağlaması için çaba sarf edilir” dedi.


“Belediye de trenin gardan kalkmasına sıcak bakmıyor”
Sakarya Büyükşehir Belediyesinin trenin Adapazarı garından kalmasına sıcak bakmadığını da belirten Döker, “Hedef olarak Devlet Demiryollarının açıklamış olduğu 2018 yılında trenlerimiz Haydarpaşa’ya kadar gideceği ve halkımızın da bundan faydalanacağı söylendi. Bize şuandaki belediyemiz maalesef bu trenin Adapazarı Merkez Garından hareket etmesine pek sıcak bakmıyor. Bunların ne türlü bir düşünce içerisinde olduklarını düşünüyor ve çözemiyoruz. Biz bu konuyla ilgili yaklaşık 2 yıldır çalışma yapıyoruz. Daha önceden Devlet Demiryollarının 3 tane alt ve üst geçit yapma projesini açıklamış olmasına rağmen ve arkasından da belediye başkanımızda buna sıcak bakmasına rağmen biz de buna destek vermek üzere bu çalışmalara başladık. Fakat sonradan belediyemiz nedense bu kararından vazgeçti. Ama biz bu çalışmalar sonrasında doğru olanı bulmaya çalıştık, halkımız ile de görüştük. İmza kampanyalarında da bunları değerlendirdik ve bakıyoruz ki yapılanlar sonuç olarak trenin Adapazarı Garından hareket etmesi en uygun şey olacaktır. Asla ve asla da trafiği aksatmayacaktır” diye konuştu.


“Sakarya halkı bu konuda duyarlı”
Sakarya halkının treninin geri istediğini belirten Erdem Akarsu, “Ada Treninin, Adapazarı Garından kalkmasını istiyoruz. Biz bu konuda Sakarya halkı olarak çok duyarlıyız. Ada Treninin, Adapazarı Garından kalkması çok daha iyi olacak, halkımızın istek ve talebi bu yönde. Bizde bu kararı merakla bekliyor ve trenin Adapazarı garından kalkmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. /İHA