Bakanlık ve Federasyon
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu iş birliğiyle Türkiye genelinde ‘Fırında Çalışanlara Hijyen Eğitimi Kursu’ dün ilimizde gerçekleştirildi. Serdivan Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen eğitime Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı İsmail Kaya, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Sekreteri Esra Yılmazer, Genel Koordinatör Necdet Çokhamur, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Doçent Doktor Arzu Çağrı Mehmetoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Mühendisi Fatma Yalçın Kaya Fırıncılar Federasyonu Görevlisi Kenan Kalk ile fırıncılar ve fırın çalışanları katıldı.



Ekmek üretimi
Ekmek ve ekmek çeşitlerinin üretiminde, dağıtımında ve satışında çalışanlara yönelik gerçekleştirilen eğitimlerde gıdalardaki zararlı maddeler, iş yeri ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, gıda enfeksiyonu ve zehirlenmeleri, ekmek ve ekmek çeşitleri ile ilgili gıda mevzuatı, ekmek üretiminde dikkat edilmesi gereken üretim teknikleri, el yıkama, maske ve bone kullanımı ile ekmek israfının azaltılması için alınacak tedbirler konularında eğitim veriliyor.



Belge alacaklar
Eğitimin ardından yapılan sınavda başarılı olan kursiyerlere ise “Hijyen Eğitim Belgesi” veriliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce yapılacak denetimlerde belgelerini ibraz edemeyenler cezai müeyyide ile karşılaşacak. Bakanlık genelgesine göre 5 yıl geçerli olacak belgenin alınması ise zorunlu.

‘Temel ihtiyaç’
Sakaryalı fırıncılara yönelik yapılan programın açılış konuşmasını İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı İsmail Kaya gerçekleştirdi. Kaya, “ İnsanlığın temel fizyolojik ihtiyacını karşılamak üzere çalışan siz kıymetli fırıncılarımızı canı gönülden tebrik ediyorum ve teşekkür ediyorum. Günümüzde üretilen gıdaların güvenilirliği çok önemli hale geldi. Sizlerin pratikteki tecrübesi ile teknik anlamda gıda üretimi ile ilgili eğitim alan arkadaşların teknik bilgileri bir araya gelerek yoğrulması çok önemli. Böyle bir eğitimde bizleri bir araya getirdiği için Fırıncılar Federasyonuna teşekkür ediyorum” dedi.



Sınav yapıldı
Kaya’nın konuşmasının ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Mühendisi Fatma Yalçın Kaya ile Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Doçent Doktor Arzu Çağrı Mehmetoğlu fırın çalışanlarına yönelik eğitim verdiler. Eğitimin ardından salonda bulunan kursiyerlere sınav yapıldı. Yapılan bu sınav sonuçlarına göre başarılı olanlara “Hijyen Eğitim Belgesi” verilecek.