58 bine yakın üyesi bulunan Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği’nin etkinliğine katılan Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği, İstanbul’a çıkarma yaparak, üretilen gerçek bal ile fuara damgasını vurdu.

Türkiye’de arı ve arıcıların temsil edildiği tek sivil toplum kuruluşu olan bal ve arı ürünleri üreticileri sürekli ”sahtekar” olarak anılmaktan duydukları rahatsızlığı gidermek ve bu imajdan kurtulmak için tüketici ile buluştu.

İstanbul Askeri ve Kültür Müzesi’nde gerçekleşen fuarla ilgi olarak bilgi veren Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör fuarda, bal ile ilgili doğru bilinen yanlışlar, yanlış bilinen doğrular, bal haricindeki diğer arı ürünleri (polen, propolis, arı sütü .. vb), Apiterapi (arı ürünleri ile tedavi) konularında bilgiler verildiğini söyledi. Başkan Ör, üreticiden tüketiciye bal gibi gelecek Ballı Günler ile akıllarda soru işareti kalmayacağını dile getirdi.

“Balın sahtesi olmaz”

Başkan Ör, “Balın sahtesi olmaz, arılar balı kendi yavruları için yapar. Türk arıcısının emeğine saygı duymayan, yasal boşluklardan yararlanan sahte adamlar, Türk balına imaj kaybettirmiştir. Laboratuvar analizleri olmadan tağşişle ürünleri anlamak mümkün değildir. Tüketicilerimiz güvenilir bal satın almak istediklerinde öncelikle İl Birliklerimizin markalarını ve tanınan, bilinen firmaların ballarını tercih etmelidirler. Türkiye bal çeşitliliği yönü ile bal ülkesi olarak tanımlanmalıdır. Ayrıca; Türkiye, dünyada bulunan bal arılarının yüzde 22’sinin ana vatanıdır ve arı varlığı ile dünyadaki ikinci büyük arıcı ülkesidir” diye konuştu.

Başkan Mustafa Ör, “Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği adına katıldığımız fuarda, Sakarya’nın organik balının özelliklerini sergiledik. Katılımcılar tarafından büyük beğeni toplayan Sakarya balının üretimi esnasında arıların faydalandığı çiçek türlerinden de bahsettik. Düzenlenen fuarda; bal üreticilerinin zor doğa şartlarında bin bir zahmetle ürettikleri bala sahip çıkmak, üretici ile tüketici arasında yanlış bilgi aktarımı ve sahteciliğin önüne geçmek, bala olan güvenin tekrardan kazanılması ve güven içerisinde bal tüketiminin sağlanması amaçlandı” dedi.

Başkan Ör, fuara katılan Sakaryalı arıcılara ve üreticilerin fuara taşınmasında katkısı bulunan Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal İlişkiler ve Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yusuf Çelebi’ye de kurum ve üreticiler adına teşekkür etti./ Kadir KARAKAŞ