Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, MÜSİAD’ın düzenlediği Dostluk Meclisi’ne konuk oldu. MÜSİAD Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıya MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun, SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Genel Sekreter Yardımcısı Ayhan Kardan, MÜSİAD üyeleri ve çok sayıda iş adamı katıldı.

“Hedefi olan insanların hayali olur”

MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun, “MÜSİAD Sakarya olarak Dostluk Meclisi Toplantılarıyla ilimizin önde gelen isimleriyle bir araya geliyoruz. Bu toplantılardaki amacımız üyelerimizle şehrin dinamiklerini kaynaştırmak, problem ve projelerimizi yetkili mercilere ileterek ülkemizin ekonomisine daha büyük ölçekte katkıda bulunmaktır. Geçtiğimiz günlerde ‘Hayalim’ diye nitelendirdiğiniz ve gerçekleştirmeyi planladığınız Sakarya Nehri’nin şehre yeniden kazandırılması projesi hakkında çıkan haberleri okuduk. Çok da heyecanlandık. Bizler biliyoruz ki sadece hedefi olan insanların hayali olur. İnşallah hayalinizi en kısa süre içerisinde gerçekleştirirsiniz” diye konuştu.

“Özgün şehir”

Büyükşehir tarafından gerçekleştirilen çalışmaların belli bir plan içerisinde gerçekleştiğine değinen Toçoğlu, “Her şeyden evvel bizler biliyoruz ki bu şehrin emanetçileriyiz. Kendi misyon ve vizyonumuzu belirleyerek bir tarz dâhilinde şehrimizdeki çalışmalarımızı yürütüyoruz. Plan ve projelerimizi şeffaf bir şekilde önem sırasına göre gerçekleştiriyoruz. 8,5 yılda önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Şehrimiz kendine has tarzıyla düzenli bir şekilde gelişim gösteriyor. Hamdolsun Sakarya, Türkiye’de özgün bir şehir olma olunda hızla ilerliyor” ifadeleri kullandı.

“Altyapıda ciddi mesafe aldık”

Toçoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü; “99 depreminde ne yazık ki şehrimizde büyük bir yıkım yaşandı. Afetin ardından altyapı eksikliği ortaya çıktı. Hamdolsun bugün altyapıda ciddi mesafe kat ettik. İlçelerimizde kanalizasyon, içmesuyu ve yağmursuyu hattı çalışmaları gerçekleştirdik, gerçekleştiriyoruz. Arıtma tesisleri hizmete alıyoruz. Nehre ve denize atık karışmasını önlüyoruz. Barajlar inşa ediyoruz. İnşallah altyapı yatırımlarımızın tamamlanmasıyla bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da şehrimizin üstyapısına ciddi katkılar sağlamaya devam edeceğiz.”

“Türkiye’ye örnek bir şehir”

 “Şehrimizdeki yapılaşma konusu hakkında çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdik. 17 yıldır uyguladığımız kat sınırlamasıyla örnek bir mimari ortaya çıktı. Sakarya; yatay büyümesiyle Türkiye’ye örnek bir şehir haline geldi. Yaşanabilirlik konusunda şehrimiz üst konumda yer alıyor. İnşallah Sakarya şehirdeki tüm kesimlerin katkılarıyla daha yaşanabilir hale gelecek. Şehrimize ne kadar sahip çıkarsak gelecekte çocuklarımız için daha yaşanabilir bir şehir bırakacağımıza inancım tam. Çalışmalarımızı daha yeşil ve yaşanılabilir bir Sakarya için gerçekleştiriyoruz.”

“Ulaşımda hassas davranıyoruz”

Ulaşımla ilgili soruları cevaplandıran Toçoğlu, “Büyükşehir olarak şehrimizdeki çalışmalarımızın tamamını belli bir plan ve proje dâhilinde gerçekleştiriyoruz. Sakarya Türkiye’de Ulaşım Master Planı yapan 4. şehirdir. Şehrin topografyasını bozmadan ufak dokunuşlar gerçekleştiriyoruz. Yeni duble yollar ve bulvarları hizmete alıyoruz. Akıllı kavşaklar inşa ediyoruz. Ulaşım konusunda çalışan ciddi bir ekibimiz var. Ulaşım alanındaki çalışmalarımızı büyük bir hassasiyet içerisinde sürdürüyoruz.”

“Potansiyel oluşursa raylı sistem gelir”

 Raylı sistem konusuna da değinen Toçoğlu, “Elbette raylı sistemler gelişmiş şehirler için çok önemli bir ulaşım aracı. Ancak bir potansiyel oluşması gerekiyor. Daha öncede ifade ettim: Biz trenin şehrin merkezine gelmesine karşı değiliz fakat TCDD bir yönetmelik çıkardı ve bu yönetmelikte bariyer sistemini kaldırıyor. Kaldırılan yerlere ya üst geçit yapıyorlar ya da geçitleri kapatıyorlar. Bize verdikleri teklif ise 2. geçit ve Donatım Geçidi kapatılacak. 1. geçide ise bir üst geçit yapılacak. Bu geçitler kapanırsa şehir merkezi trafiği çekilmez bir hal alır. Eğer mümkün bir şey olsa bizler bunu zaten hemen kabul ederiz.”

“Demokrasi Meydanı yenileniyor”

Demokrasi Meydanı’yla ilgili yöneltilen soruyu cevaplandıran Başkan Toçoğlu, “Demokrasi Meydanı ile ilgili proje çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Konuyla ilgili farklı kesimlerin ve STK’ların görüşlerini aldık. Meydandaki yüksekliği ortadan kaldırıyoruz. Zemini yenileyeceğiz. Yeşil alanları arttıracağız. Bu konuda çok da güzel yorumlar aldık. İnşallah örnek bir meydan çalışması gerçekleştireceğiz.”

“Şehrin simgesi”

“Uzunçarşı restorasyon çalışmalarımızın ikinci etabındayız. Uzunçarşı’da gerçekleştirilen bu yenileme çalışmaları şehrimize estetik bakımdan büyük bir değer katacak. İnşallah çalışmalar tamamlandığında şehir merkezinde güzel bir çarşı ortaya çıkacak. AFA’nın yerine inşa edeceğimiz yeni Kültür Merkezi ile ulusal ve uluslararası birçok organizasyona da ev sahipliği yapacağız. Bu projeyle inşa edeceğimiz Kültür Merkezi şehrin simgesi haline dönüşecek.”

“Nehir şehirle bütünleşecek”

 “Avrupa’da bütün şehirler nehir etrafına kurulmuş. Biz de bu yapılaşmadan örnek alarak Sakarya Nehri kenarına yeni yaşam alanları kuracak bir proje geliştirdik. Bölgeye inşa ettiğimiz HES ile projenin altyapısı oluşturduk. Yine bölgeye şehrin en büyük yeşil alanlarından biri olan Sakaryapark’ı kazandırdık. Şehrin yeni duble yolu Sakarya Nehri üzerinden Pekşenler’e ulaşacak. İnşallah hayata geçirdiğimiz projelerle nehir ile şehri bütünleştireceğiz” dedi. Program sonunda MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun, günün anısına Başkan Toçoğlu’na hediye takdim etti.