Yem bezelyesi, vejetasyon periyodunun kısa olması, protein oranının yüksek olması, dekar veriminin de yetiştiriciliği yapılan diğer tek yıllık baklagil yem bitkilerine göre yüksek olması, ikinci ürün ekilişine imkân tanıması, daha az suya ihtiyaç duyması, karışık ekime imkân tanıması ve yatmaya karşı direnç nedeniyle hayvan besleme açısından avantajlı bir ürün olarak görülüyor.

“Yem bezelyesinin proteini yüksek”

Sakarya Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakan Candemir, yaptığı açıklamada, yaklaşık 2-3 yıldan beri yem bezelye ekimini Sakarya’da denediklerini söyledi. Candemir, “İlk olarak kendi çiftliğimde denedim ve daha sonra üyelerimize de tavsiye ettik ve bu yıl da üyelerimize bin hektar yem bezelyesi ektirdik. Yem bezelyesi süt inekçiliğinde çok faydalı bir bitki. Biz süt inekçiliğinde mısır silajı kullandığımız için enerjiyi mısır silajından karşılayabiliyoruz. Ama protein açığımız oluyor, protein açığını da genelde sanayi yemleriyle karşılamak zorundasınız. Biz de sanayi yemi pahalı olduğu için buna alternatif olarak ve maliyetleri düşürmek için yem bezelyesini denedik. Proteini yüksek olduğu için süt inekçiliğinde çok iyi verim sağlamaktadır” dedi.


Yem bitkileri yetiştiriciliğin hayvancılığın olmazsa olmazlarından olduğuna dikkat çeken Candemir, “Hayvan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan kaba yem fiyatlarındaki son yıllardaki artış, alternatif ürünlerin yetiştirilmesini zorunlu hale getirdi. 3 yıl evvel deneme ekimi yaptığımız bu üründen olumlu sonuç aldık. Bunun neticesinde bin dekar alanda ekimini gerçekleştirdik” diye konuştu. /Mehmet KARAKAŞ