Medyadetay.com Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Gümüşel’in hazırlayıp sunduğu Sakarya’da Basın programına katılan Yenihaber Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Sezai Matur, Sakarya ve ülke gündemini değerlendirdi.
Programın başında Yenihaber Gazetesi’nin yayına hazırlanma sürecini anlatan Matur, yerel basının yaşadığı sıkıntılar hakkında da bilgi verdi. Yerel basında bir haksız rekabet söz konusu olduğunu dile getiren Matur, Sakarya halkının gazete okumayı da sevmediğini söyledi.

Vatandaşların gazete okumadıklarını ancak başlarına bir şey geldiğinde özellikle yerel gazetelere başvurduklarını belirten Matur, Sakarya halkından kendilerine yakın buldukları gazeteleri alıp okumalarını, bu şekilde destek vermeleri gerektiğini ifade etti.

Yaptıkları haberlerden dolayı zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını söyleyen  Sezai Matur, “Bir arkadaşımız kaçırıldı, darp edildi. Ama biz yine de doğru bildiğimizi yapmaya devam edeceğiz. Kimseye yaranmak gibi bir derdimiz yok. Tek amacımız Sakarya halkına hizmet edebilmek. Sakarya’nın sorunlarına kim sahip çıkıyorsa, iktidar ya da muhalefet kim olursa olsun, onu destekliyoruz. Doğru yapmadığına inandıklarımızı da eleştiriyoruz” dedi.

Yenihaber Gazetesi olarak hak etmedikleri bir kazanç elde etmediklerini kaydeden Matur, “Hiç okunmayan bazı internet sitelerinin bazı belediyelerden hak etmedikleri gelirler elde ettiklerini görüyoruz. Biz bunu yapmıyoruz, biz gazetecilik yapıyoruz” diye konuştu.

Yerel Gündem
Gündemin en sıcak maddesi olan Valiler Kararnamesi’ni değerlendiren Sezai Matur, Vali Hüseyin Avni Coş’un Sakarya’da kalmasıyla ilgili olarak, “Adana’dan gelirken ulusal basında çok yer alınca, kendisiyle ilgili bir önyargımız olmuştu. Ancak tanıyınca sorunsuz bir 2 yıl geçirdik. Bu sürede halkla iç içe, çalışkan ve icraat ortaya koyan bir vali gördük. Emniyet Genel Müdürü olsaydı Sakarya adına üzülürdüm. Sakarya’da hizmetlerinden yararlanacağımızı düşünüyorum” dedi.

1.OSB’de bulunan Başkurt Motor ve Kablo Fabrikasında işçilerin grev ve açlık greviyle ilgili Matur, Sakarya’da grev kültürü olmadığını söyledi. Sakarya medyasının da bu konuyla ilgili yetersiz kaldığını belirten Matur, “Grev çok fazla gündeme gelmedi. Açlık grevine başlayınca ben grev çadırını ziyaret ettim. Burada işverenin, çalışanlarına karşı akıl almaz bir tutumu var. Köle gibi görüyor. Sendika Başkanı Rıfat Kurt’un büyük bir çabası var ama Hak-iş’in, Çelik-iş’i yalnız bıraktığını düşünüyorum. Fabrikada üretim taşeronla devam ediyor. Grev varken, fabrikada üretim olmaz. Emniyet, İş-Kur yeterli önlem alamamış. Bu da grevdeki işçiler için haksızlıktır. Son günlerde kamuoyunda gündem oluşmaya başladı. İşçiler Türkiye’ye seslerini duyurmaya başladı. Ama hala Hak-iş’in Genel Başkan düzeyinde oradaki işçilerin yanında tam anlamıyla yer almadığını düşünüyorum. Sakarya’daki diğer sendikalardan da yeterli desteği alamadılar. Grevdeki işçiler hangi sendikaya bağlı olursa olsun, diğer sendikaların da destek vermesi gerekir. Bu şekilde sendikal bir bencillik içinde bulunursan, yarın sana da kimse destek olmaz” dedi.

CHP’li 25 milletvekilinin grevdeki işçileri ziyaret edecek olmasıyla ilgili konuşan Matur, “Fabrika yönetiminin umursamaz bir tavrı var. Fabrikadaki üretim bir şekilde engellenmezse olumlu bir sonuç alınamaz” diye değerlendirmede bulundu.
Sakaryalıların grevdeki işçilere maddi olarak da destek vermesi gerektiğine dikkat çeken Sezai Matur, “Ramazan da geliyor. İşçilere hiç olmazsa erzak paketi verilebilir. Hayırseverler, belediyeler, STK’lar bu kişilere yardım etmeli” dedi.

AK Parti’de olağanüstü genel kurul sonrası Genel Başkanın değişmesi ve Sakarya milletvekili Şaban Dişli’nin genel başkan yardımcısı olmasıyla ilgili olarak da konuşan Sezai Matur, “Daha önce de Genel Başkan yardımcılığı yapmıştı ama Sakarya’ya çok fazla bir katkısı olmamıştı. Ancak o zaman yaptığı hataları kendisi de fark etmiştir. Genel Başkan Binali Yıldırım ile de çok yakın ilişkisi var. Bunu Sakarya için değerlendirebileceğini düşünüyorum. Şimdiki il yönetimi ile de çok uyumlu bir çalışma içinde olabilir. Sakarya’dan taleple gidildiğinde, kendisinin geri çevireceğini düşünmüyorum. Genel Başkan Yardımcılığının Sakarya için katkısı olacağına inanıyorum. Ayrıca Sakarya’daki bazı siyasetçilerin, gelecekle ilgili planlarını, hesaplarını yeniden gözden geçirmesi gerekecek. Ayhan Sefer Üstün’ün eski gücü kalmadı. Ankara’da tek bir güç var, o da Cumhurbaşkanı. Başbakan da ona bağlı. Şaban Dişli de öyle. Umarım seçimlerde Şaban Dişli doğru tercihler yapar, hizmet yapacak isimleri seçer” şeklinde konuştu.

Sakarya’da muhalefet olmadığını söyleyen Matur, “Pamukova belediye meclisi dışında başka yerde CHP’li meclis üyesi yok. Büyükşehir’de de MHP’li üyeler var. Ama bu üyeler de hiç muhalefet yapmıyor, AK Parti’ye destek veriyor. Muhalefetin iki milletvekili var ama ikisi de Sakarya ile ilgili hiç konuşmuyor. Tuhaf ilişkiler var Sakarya’da. Genel Başkan ağır konuşuyor ama yerelde bakıyorsun, CHP’li vekille iktidar partisi belediye başkanı arasında kanka düzeyinde bir ilişki var. Bunu izah edemiyorum. Geçmişte CHP ile olan ilişkimden dolayı, adımın önüne CHP’li gazeteci ifadesini koyanlar, genel başkanları kendi genel başkanları için ağır ifadeler kullanan partinin milletvekili ile yakın bir ilişki içinde çalışmalarını sürdürüyor. AK Partili Belediye başkanları yüzde 50’lerde oy aldı. Neden kendilerine çeki düzen versinler. Sakarya muhalefet partileri de hiçbir eleştiri yapmıyor. Hangi il başkanı büyükşehir belediye meclisini takip ediyor?” dedi.


Bazı belediye başkanlarının hiç makama gitmeden başkanlık yaptıklarını söyleyen Yenihaber Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Sezai Matur, belediyelerde yaşanan sıkıntıların aşılmasının zor olduğunu kaydederken Sakarya halkında da bir sessizlik hakim olduğunu belirtti.

Bazı belediye başkanlarının milyonlarca lira harcadıkları hizmetleri, sonucuna bakmadan yaptıklarını söyledi. Erenler ve Sapanca’da Kentsel Dönüşüm kapsamında Roman vatandaşlara karşı yapılan uygulamanın insanlık dışı olduğunu kaydeden Sezai Matur, “Gidip Roman vatandaşların yaşadıkları yeri görünce utandım. Onların birlikte yaşama kültürü var. Bu şekilde dağıtılmaları doğru değil. Önce onlara ev yapılmalıydı ama şu anda çok kötü yerlerde yaşamalarına müsaade ediliyor” diye konuştu.