Kısa süre önce Almanya ziyareti ile ilgili ayrıntıları paylaşan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, iki yerel yönetimin birçok başlıkta ortak çalışmalar gerçekleştireceğini açıklamıştı. Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol ile Türk ve Alman meclis üyeleri ve kültür sanat çevresi yetkililerinin geniş katılımları ile gerçekleşen törende taraflar gerekli anlaşmaları imzaladı.

“Bu sözleşmeyi çok önemsiyoruz”

İki taraf arasında imzalanan protokolün önemine değinen Karlsruhe Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Frank Mentrup, “Sakarya ve Karlsruhe Büyükşehir Belediyelerinin böylesi bir birlikteliğe imza atmaları bizleri çok mutlu etti. Bu sözleşmeyi çok önemsiyor; birlikte güzel işlere imza atacağımız inancını taşıyoruz. Türk kültürünü Almanya’da yaşatmak ve tanıtmak adına güzel hizmetleri birlikte hayata geçireceğiz. İki yerel yönetim arasındaki teknik projelerde ortaklık yapacağız. Sportif, kültürel ve sanatsal programlar ile ilgili ortak çalışmalarımız olacak. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile birlik ve beraberlik içerisinde örnek projeler gerçekleştireceğiz. Değerli misafirimiz ve başkanımız Zeki Toçoğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

“Terör hedef gözetmiyor”

Başkan Toçoğlu, “Öncelikle nazik davetiniz ve misafirperverliğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum. Bugün imzasını atacağımız proje ortaklığı protokolümüzün her iki şehrimiz adına hayırlı olmasını temenni ediyorum. Terör hedef gözetmiyor. Terör nerede ve kimi hedef alırsa alsın sadece o topluma karşı değil tüm insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu nedenle de herkes tarafından lanetlenmeli ve birlik ve beraberlik içerisinde mücadele edilmelidir. Doğrunun, güzelin ve iyiliğin peşinde binlerce kilometre uzaktan bir gönül köprüsü kurmaya buraya geldik. Çünkü insanın olduğu yerde umut vardır. Kötülerin planlarına izin vermeyeceğiz” dedi.

“Değerli olan samimi bir yakınlıktır”

Türk ve Alman milletlerinin dostluğunun dünya insanlığına örnek teşkil ettiğini de belirten Toçoğlu, “Bugün olduğu gibi bir masanın etrafında hep birlikte medeni bir şekilde oturabiliriz. Biz Türkiye vatandaşıyız, siz Almanya vatandaşı olabilirsiniz. Ama neticede hepimiz insanız, hepimizin birçok ortak noktası var. Farklı milletlerden olmamız bizi birbirimizden uzaklaştırmaz. Değerli olan bu sıcak ve samimi yakınlığı kurmaktır. Dünyada barışı, iyiliği ve güzelliği ancak bu anlayışla oluşturabiliriz” ifadelerini kullandı.

“Uzun yıllar sürecek bir dostluk”

Başkan Zeki Toçoğlu konuşmasının sonunda ise, “Ümit ediyorum ki bugün gerçekleştireceğimiz protokol çerçevesinde sanatsal, kültürel, sosyal ve şehirleşme gibi pek çok alanda önemli projeleri hayata geçireceğiz. Benim Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu konuda elimden gelen gayreti göstereceğimden hiç şüpheniz olmasın. İki şehir arasında sağlam köprüler inşa edilecektir. Başından beri bugün geldiğimiz aşamaya ulaşmamızda emeği geçen herkese özellikle teşekkür ediyorum. Sözlerime burada söz verirken nazik daveti için Karlsruhe Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mentrup’a bir kez daha teşekkür ediyor uzun yıllar sürecek bir dostluğa vesile olmanın mutluluğuyla herkese saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

“Sözleşmede önemli başlıklar var”

Konuşmaların ardından Başkan Toçoğlu ve Mentrup proje ortaklığı protokolünü imzaladı. Ev sahibi Karlsruhe Büyükşehir Belediye Başkanı Mentrup, günün anısına Toçoğlu’na hediye takdim etti. Sakarya ve Karlsruhe Büyükşehir Belediyeleri arasında imzalanan proje ortaklığı protokolü; göçmenlerin durumu ve çocukların eğitimi, öğrenci değişim programları ve öğrenci gruplarına dönük staj imkanları, Almanya’da Türk kültürünün tanıtımı, sportif, kültürel ve sanatsal programlar ve iki yerel yönetimin teknik birimleri arasındaki tecrübe paylaşımı gibi önemli maddeleri kapsıyor.