Sakarya Üniversitesi’nin teknoloji geliştirme merkezi olan Sakarya Teknokent ve ADAPTTO Teknoloji Transfer Ofisi, akademisyen, araştırmacı ve öğrencilerine yönelik hizmetlerine yenilerini ekledi.
ADAPTTO’nun faaliyet geçtiği 2013 yılından buyana fikri sınai mülkiyet alanında önemli mesafeler katettiğini ifade eden Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, son 2 yılda üniversitenin toplamda 60’ın üzerinde patent başvurusu yaptığını, bu rakamın üniversitenin kuruluşundan bu yana yaptığı patent başvurusunun 5 katından fazla olduğunu dile getirdi.
“Patentler çözüm üretmelidir”
Amaçlarının sadece patent sayısını arttırmak olmadığını, bunun yanında patent başvurusu yapılan buluşların ticarileştirilmesine de ayrı bir önem verdiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Elmas sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir buluşun tescil edilebilmesi için aynı anda üç şartı, tekniğin bilinen durumunun aşılması, yeni olması ve sanayiye uygulanabilir olması, şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Üniversite olarak bunlara bir de ticarileştirilme potansiyelinin bulunması şartını eklemek gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü patenti alınmış fikri, ticari bir değere dönüştüremiyorsanız, en kaliteli belgeye de sahip olsanız, sonuç olarak bu bir kağıt parçasıdır. Dolayısıyla bize göre patentler, sanayinin veya sanayicinin herhangi bir sorununa çözüm üretmelidir. Bu anlamda Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren PATENTTO, fikirlerin ve buluşların patent almasına ve ticarileştirilmesini sağlayarak üniversitemizin ve ülkemizin hedeflerinin sağlanmasına önemli katkı sağlayacaktır.”

PATENTTO ile ilgili bilgiler veren Sakarya Teknokent Genel Müdürü ve ADAPTTO Yöneticisi olan Prof. Dr. Tahsin Engin, fikirleri ve buluşları olan Sakarya Üniversitesi’nden akademisyen, araştırmacı ve öğrencilerin vakit kaybetmeden ADAPTTO ile irtibata geçmesi gerektiğini belirtti. Prof Dr. Engin devamla şunları söyledi:
“ADAPTTO olarak SAÜ akademisyen, araştırmacı ve öğrencilerine bu bakış açısını kazandırmayı hedefleyerek; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, onayı ile Sakarya Teknokent bünyesinde bir patent ve ticarileştirme ofisi olan PATENTTO’yu hizmete açtık. PATENTTO, tam zamanlı bir Marka, Tasarım ve Patent Vekili ve iki makine mühendisi ile dışarıda hizmet veren herhangi bir patent ofisinin verdiği tüm hizmetleri sunmanın yanısıra patentlerin ticarileştirilmesinde de buluş sahiplerine destek olmaktadır.”

Buluş sahiplerinin neden ADAPTTO’yu tercih etmedi gerektiği konusuna da değinen Engin, “Kişiler bireysel olarak buluşunu ya da patentini ticarileştiremez mi? Elbette kişisel çabanızla da ticarileştirme yoluna gidebilirsiniz. Ancak ticarileştirmede temsil çok önemli bir faktördür. Neyi temsil ettiğinize ve nasıl temsil ettiğinize göre karşı tarafça muhatap alınır ya da alınmazsınız. TÜBİTAK destekli olarak kurulan ve Sakarya Üniversitesi’nin bir birimi olan ADAPTTO, alanlarında uzman 15 personeliyle, profesyonel hizmet vermektedir. Üniversitemiz, ilimiz ve bölgemize değer katan ADAPTTO-Teknoloji Transfer Ofisimiz, üniversitemizde üretilen teknolojik bilginin üretime ve sosyal yarara dönüşümünde kilit rol oynamaktadır.”

“Patent ve ticarileşme süreci”
Patent ve ticarileşme sürecini anlatan Prof. Dr. Tahsin Engin şunları ifade etti:
“Bize gelen buluşların öncelikle teknolojik hazırlık seviyesini (Technology Readiness Level, TRL) belirliyor, endüstriyel ömür analizlerini ve patent değerlemelerini yaparak söz konusu buluşu uygun yatırımcılarla buluşturuyoruz. Elbette tüm süreçlerimizde fikri mahremiyete azami özen gösteriyor ve gizlilik sözleşmeleri imzalıyoruz. Bireysel olarak bunları yapabilmeniz çok zor. Ayrıca zaman zaman bize bireysel ticarileştirme yapanlar gelerek yaşadıkları mağduriyetleri anlatıyorlar. Hak sahibiyken sözleşmelerle nasıl ellerinin kollarının bağlandığını ve haksız konuma getirildiklerinden söz ediyorlar.”

Türk Patent Enstitüsü ile protokol imzaladıklarını ifade eden Prof. Dr. Tahsin Engin, sözlerine şöyle devam etti:
“Sakarya Üniversitesi’nden araştırmacıların fikri mülkiyet konusunda doğru bilgilendirilmelerini sağlamak, Ar-Ge faaliyetleri sonunda oluşacak patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım başvuru süreçlerinde araştırmacılara ve sanayicilere yardımcı olmak için ADAPTTO üzerinden Türk Patent Enstitüsü ile bir protokol imzaladık. Bu protokol kapsamında, sınai mülkiyet haklarına ilişkin ulusal ve uluslararası mevzuat ile her türlü bilgi ve dokümana kolaylıkla erişebilmesi mümkün kılınırken, gerekli durumlarda ADAPTTO Teknoloji Transfer Ofisi’nde ilgili girişimcilere uzman desteği sağlıyoruz. Bu konuda, ihtiyaç duyanlara doğru ve eksiksiz bilgilendirme yapılması için özellikle Patent Vekilimiz İlhan Özsoy’a görev verdik. Sınai mülkiyet sistemi içerisinde, ilgili tarafların bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesinde önemli bir iletişim noktasını oluşturacak ADAPTTO Bilgi ve Doküman Birimi; Türk Patent Enstitüsü ile sürekli ve etkin bir iletişim kurulmasını sağlarken, ayrıca TPE işbirliği ile eğitim, seminer gibi etkinlikler organize edilerek fikri sınai mülkiyet hakları  konusundaki farkındalık arttırılacak.”