Kahvaltıya Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca da katıldı. Karaca burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de son yıllarda basını bölüp parçalamak ve gücünü azaltmaya yönelik çalışma başlatıldığının altını çizerek, “Bölünmeyip birleşmeliyiz. Bir arada olursak güçlüyüz” dedi. SGC Başkanı Sezai Matur ise, “Bir şeyler elde etmek için, kimseye boyun eğmedik, boyun eğmeye de hiç niyetimiz yok” diyerek, basın özgürlüğüne vurgu yaptı.

“Tam anlamıyla özgür değil”

Programın açılış konuşmasını yapan SGC Başkanı Sezai Matur, 24 Temmuz Basın Bayramını kutladı. 24 Temmuz 1908’in, gazetecilerin dönemin iktidarına karşı sansürün kaldırılması için verdiği mücadelenin başarıyla sonuçlandığı ve sansürün resmen kaldırıldığı tarih olduğunu hatırlatan Matur, “110 yıl önce elde edilen bu başarının yıl dönümü, sonraki yıllarda Basın Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. Her 24 Temmuzlarda Basın Bayramı kutlanmasına rağmen ülkede basın ne yazık ki tam anlamıyla özgür olmamıştır” dedi.

“Basın ve ifade özgürlüğü”

Oluşan yeni medya düzeninde gazetecilerin özgürlüklerine bir takım kısıtlamalar getirildiğine şahit olduklarının da altını çizen Matur, “Örnek bir demokratik yapıya ulaşmak için basın ve ifade özgürlüğüne sahip çıkmak hepimizin birinci görevidir” ifadelerine yer verdi.

Bölünmüş bir hava hakim”

Sakarya Gazeteciler Cemiyeti yönetimi olarak 11 yıldır hep birlikten yana olduklarını da kaydeden Matur, “Bir olmanın Sakarya’nın basınını güçlendireceğini düşündük. Ama olmadı. Birliği sağlayamadık. Bir yeni dernek kuruldu. Bugün Sakarya basınında bölünmüş bir hava hakim. Bugün biz Sakarya Gazeteciler Cemiyeti olarak meslek ilkelerine sonuna kadar bağlı kalarak bir yandan mesleğimizi icra ederken, bir yandan da mesleki anlamda hizmet etmeye çalışıyoruz. Bir şeyler elde etmek için, kimseye boyun eğmedik, boyun eğmeye de hiç niyetimiz yok” dedi.

“Çatı örgüt olmak istiyoruz”

Matur, 11 yıllık süre içinde mesleğe nitelikli gazeteciler yetişmesi için iki meslek lisesinde bölümler açılmasını sağladıklarını da ileri sürerek; “Şimdi o bölümlerin bir lisenin çatısı altında buluşması için çabalıyoruz. Sakarya Üniversitesi’nde İletişim Fakültesinin ve Sakarya Meslek Yüksekokulu bünyesinde Basın Yayın bölümünün kurulmasını sağladık.  Sakarya’ya güzel bir Basın Merkezi binası kazandırdık. Ancak burayı tüm meslektaşlarımızın buluştuğu bir merkez haline dönüştüremedik. Yaptıklarımızı da, eksikliklerimizi de biliyoruz. Bundan sonra daha fazla çalışmaya, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti’ni, Sakarya’da bu meslekle uğraşan herkesin gönül verdiği bir çatı örgütü yapmaya kararlıyız” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

“Dijital ortama geçilecek”

Daha sonra kürsüye çıkan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Anadolu basınının içinde bulunduğu sıkıntıları anlattı. Örgütlülüğün önemine dikkat çekti. Karaca, Türkiye’de Anadolu basınının yanıp, bitiğini bağıra bağıra söylediklerini belirterek; “Bu sesimize kulak asan çok az kişiler var. Şuan yeni bir sitemin içindeyiz. Her şeyin yerine oturması gerek. Ancak Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca Ordu’da bir araya geldiği basına bugüne kadar kapalı kapılar ardında gizli konuştukları şeyleri açık ve net dile getirdi. Yazılı basına ‘artık başınızın çaresine bakın, 2019 yılında dijital ortama geçilecek’ dedi. Bu da yazılı basının son günlerini yaşadığının bir göstergesi” şeklinde konuştu.

“Yok olmakla karşı karşıya”

Basın İlan Kurumu’ndan bastıra bastıra aldıkları yüzde 20 zammın hiçbir etkisi olmadığını da ileri süren Karaca; “Neden olmadı, çünkü kurum ve kuruluşlar yüzde 20 zam oldu diye ilanları küçülttüler. Önceki yıl 25-30 bin olan Haziran ayı gelirimiz, bugün 19 bin liraya düştü. Bu ne demektir, artık gücü tükenmekte olan, arkasında holdingler olmayan gazeteler, yani gazetecilerin gazeteleri artık yok olmakla karşı karşıya” dedi.

“Kartlar gazetelerin muhasebesinde”

Basın çalışanlarının içinde bulunduğu sıkıntıları da dile getiren Karaca, “Anadolu basınında maalesef asgari ücret bile verilmiyor basın emekçisine. Çalışanın maaş kartları gazetelerin muhasebe müdürlerinin elinde. Sendikalaşmanın olmadığı, basın özgürlüğünün olmadığı bir ülkede gazeteciler nasıl gazetecilik yapacak” ifadelerine yer verdi.

“Sakarya’da da birliktelik sağlanmalı”

Karaca, “Biz birçok ilde yaptığımız çalışmalar ile basın kuruluşlarını tek bir çatı altında birleştirmeyi başardık. Ben temenni ediyorum ki Sakarya’da da bu birleşmenin sağlanması lazım. Neden lazım, biz birlik ve beraberlik içinde değilsek, baskı ve tehdit görüyoruz. Türkiye’nin birçok ilinde çeşitli cemiyetler kuruluyor. Ve bu o ilin valisi başta olmak üzere, belediye başkanı, kurum ve kuruluşların başındaki kişilerin desteği ile yapılıyor. Amaç  bizim dağılıp param parça olmamız. Çünkü biz güçlü olursak onlar rahat olamayacak. O nedenle mutlaka güçlerimizi birleştirmemiz gerek” dedi.

Geniş katılım

Programa Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Basın İlan Kurumu Müdürü Engin Kaşkaş, AK Parti eski Milletvekili Ali İnci, Yenigün Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, Bizim Sakarya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Adnan Yüksel, Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mustafa Sarı, RATED Başkanı Remzi Adıyaman, Adapazarı Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Gümüşel, Belçika Yenihaber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Yusuf Çınal ile çok sayıda basın mensubu katıldı.