Cesur, “Milli kültürün en önemli kaynaklarını teşkil eden kütüphaneler, arşivler ile diğer şahıs ve kurumlarda mevcut olan Osmanlıca basma ve yazma eserleri okuyup anlayacak, bu eserlerdeki bilgi ve belgelerden azami derecede faydalanacak ve bunları kültür hayatına kazandıracak elemanların yetiştirilmesini sağlayacak Osmanlı Türkçesi Kurslarını Sakarya’da Katre Araştırma ve Eğitim Derneği üstlenmiş ve 2012’den bu yana Sakarya’da 5 bin kişi bu kurslara başvuru yapmıştır. Yaklaşık 3 bin kişi de Milli Eğitim Bakanlığı onaylı belge almaya hak kazanmıştır” dedi.

Dernek Başkanı Üzeyir Cesur ayrıca, geçmişini bilmeyenlerin geleceğini inşa edemeyeceğini de belirterek, “Bizler ortak bir tarihin evlatlarıyız. Birliğimizi ve kardeşliğimizi tarihimizden tekrar hatırlamak için Osmanlıcayı öğrenmek ve o hazineden vasıtasız doğrudan istifade etmek durumundayız. Osmanlıca; Arapça, İngilizce ya da Fransızca gibi bir konuşma dili değildir. Osmanlıca bugün konuştuğumuz Türkçenin Arap alfabesiyle yazılmasıdır. Dolayısıyla Osmanlıca bir dil değil, bir yazı dilidir. Kur’an alfabesini bilmek şartıyla bir kişi 15 dakikada basit metinleri okuyacak hale gelmektedir. Dolayısıyla Osmanlıca öğrenmek zor değil, bilakis çok kolaydır” diye konuştu.

Osmanlıca kurslarının 4 kurdan oluştuğunu kaydeden Cesur, “Birinci kur Osmanlıca kolay okuma metinler, ikinci kur Osmanlı Türkçesi imlası, üçüncü kur Osmanlıcada Arapça ve Farsça unsurlar, dördüncü kur ise Arşiv ve Edebi metinlerden oluşmaktadır. Birinci kur 64 saat, ikinci kur 64 saat, üçüncü kur 96 saat, dördüncü kur ise 64 saat sürmektedir. Her kur sonunda o kura ait belge verilmektedir. Bu kurslara toplumun her kesiminden katılımlar olmaktadır. Kurslar yıl boyunca hiç aralık vermeden devam etmektedir. Sakaryalı hemşehrilerimizi kurslara bekliyoruz. Ayrıca ellerinde dededen kalma, yazma ya da basma belge, kitap, tapu senedi vs. olanlara bilâ-ücret hizmet veriyoruz. Sakarya’da birçok Kur’an kursu ve sivil toplum kuruluşlarına da Osmanlıca kursları veriyoruz. Talep edilmesi halinde ücretsiz olarak bu kursları vermeye devam edeceğiz” dedi.