Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ev sahipliğinde şehirde yaşayan mülteci ve sığınmacılara dönük yeni dönem yardım planlamalarının ele alındığı istişare toplantısı gerçekleştirildi. Orman Park’ta düzenlenen programda Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Davut Yüce, Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Ahmet Öksüzoğlu, Valilik ve Göç İdaresi İl Müdürlüğü yetkilileri, Adapazarı, Serdivan, Erenler ve Arifiye sosyal yardımlaşma vakıfları müdürleri, SAKVA, İHH, YÖÇEYDER, Yardımeli ve Gönüleli Dernekleri ile Ribat Vakfı temsilcileri katıldı.
 
“Azami bir çaba ortaya koyuyoruz”
İstişare toplantısında söz alan Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Davut Yüce, Büyükşehir eliyle devam eden sosyal hizmet çalışmalarına ilişkin bilgileri katılımcılar ile paylaştı. Yüce, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’nun ‘şehirde hiçbir mağdur vatandaş ve mülteci kardeşimizin kalmaması’ hususundaki yaklaşım ve destekleri ışığında çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Bu konudaki hassasiyetimizi her zaman diri tutuyoruz. Büyükşehir Sosyal Hizmet ekiplerimiz 7/24 sahadalar. Mağdur, ihtiyaç sahibi, açta-açıkta kalan kim varsa yanı başında bir yardım eli olarak bulunmak için azami bir çaba ortaya koyuyoruz” diye konuştu.
 
“Sakarya ‘biz’ diyen bir şehir”
Yüce, “Sayın Başkanımız şehrimize sığınan mülteci babaların çaresizliğini, annelerin gözyaşlarını ve çocukların yokluğunu ortadan kaldırılması hususunda topyekûn bir seferberlik çağrısını yineliyor. Bu anlamda hem siz değerli STK temsilcilerine hem de sayın bürokratlarımıza çok işler düşüyor. Muhtarlarımız yine bu konuda bizlerin gören gözleri, duyan kulakları olmalılar. Vatandaşlarımızdan ise hassaten duyarlılık talep ediyoruz. İhtiyaç sahibi her kim varsa muhtarlar, ilçe belediyeleri, kamu kurum ve kuruluşları eliyle bizleri bilgilendirebilirler. Sakarya her zaman ‘ben’ değil; ‘biz’ diyen bir şehir oldu. Mültecilere kapısını açtı. İhtiyaç sahiplerinin yanında oldu. El ele vererek ülkemize sığınan mültecilerin ve mağdur durumdaki vatandaşlarımızın yüzlerini güldürmeye devam edeceğiz” dedi.
 
“Köprü vazifesi görüyoruz2
Toplantıda konuşan SAKVA Genel Müdürü Mehmet Ersöz, “Sivil toplum kuruluşları olarak bizler, hayırseverlerin yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmada köprü vazifesi görüyoruz. Veren elle alan el arasında önemli bir rolümüz var. Gerek topluca bir koordinasyon noktasında gerekse atılacak diğer münferit adımlarımızda Büyükşehir Belediyemizin desteğini her zaman arkamızda hissettik. İnşallah beraberce mültecilerin ve ihtiyaç sahiplerinin sıkıntılarını ortadan kaldırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. İHH Sakarya Şube Başkanı Sebahattin Aydın ise, “Sakarya mültecilere yönelik çalışmalarıyla tüm sahalarda farkını ortaya koyan bir şehir. Burada paydaş kurumların rolü çok büyük. Biz çalışmaların artarak sürmesiyle daha fazla insana ulaşacağımız biliyoruz. Kan ve gözyaşından beslenen coğrafyalarda mağdur olan kardeşlerimizin yaralarına da merhem olmaya devam edeceğiz” yorumunda bulundu.
 
“İnfak kültürünün yerleşmesi gerekiyor”
Gönüleli Derneği Başkanı Ahmet Zahit Dizdar ise yaptığı değerlendirmede, “Yardımda yarışmayı şiar bilen bir anlayışla hepimiz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gayemiz ortak: Tüm mağduriyetleri ortadan kaldırmak arzusundayız. Önemli olan gönülden olanı alabilmektir. Bu konuda, infak kültürünün yerleşmesinde herkese sorumluluk düşüyor” şeklinde konuştu. İstişare toplantısının devamında mültecilerin ihtiyaçları ve kışlık sorunları masaya yatırıldı. Toplantıya katılan paydaş kurumlar devam eden yardım faaliyetleri ve hâlihazırdaki yardım malzemeleri konusunda bilgi ve tecrübe paylaşımında bulundular.