2021 yılının Mart ayında Türkiye, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artışla toplam 18 milyar 985 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşma başarısı sergiledi. Mart ayında dış ticaret açığı ise yüzde 14,2’lik düşüş göstererek 5,5 milyar dolardan 4,7 milyar dolara geriledi.

TİM tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan Mart ayı ihracat rakamları ile ilgili değerlendirmede bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunlar dile getirdi:

“Son 1 yıldır dünya ticaretinde inişli-çıkışlı bir grafik hakim olsa da Türkiye, salgın sürecinde üretim dengesini bozmadan üretmeye devam ediyor. Pandemiye rağmen Haziran 2020’den bu yana ihracatta artarak devam eden ihracat rakamları cari açığın hızlı düşüşünü beraberinde getiriyor.

“Geçtiğimiz yıla göre yüzde 59 artış”
Sakarya’nın 2021 Mart ayı ihracat rakamlarına baktığımızda 480 milyon 260 bin dolarlık ihracat gerçekleştirerek geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 59, 2021 Şubat ayına göre de yüzde 8’lik bir artış başarısı göstermiştir. Bu tabloya baktığımızda şehrimiz ihracatçı iller arasında 7. sıradaki yerini korumaya devam etmektedir. Ülkemiz ile birlikte Sakaryalı sanayicimiz de ihracattaki yükseliş trendinde geri kalmamış ve ürettiği ürünleri Sakarya damgasıyla tüm dünyanın kullanımına sunmaya devam etmektedir.

“Otomotiv yine zirvede”
Mart ayında şehrimizden 30’a yakın sektör ihracat gerçekleştirerek ekonomimize katkı sundular. Bu sektörler arasında otomotiv endüstrisi ihracatı ilk sırada yer aldı. Otomotiv sektörünü, makine aksamları, demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri ile iklimlendirme sanayii takip etti. Sakarya’nın çok çeşitli ve katma değerli üretim kapasitesi ile dış ticarette her kalemde ismimizi yazdırmaya, etkin olmaya ve yükselmeye devam edeceğiz.

“Dünyanın yüzde 56’sına ihracat”
2021 Mart ayı ihracatımızda ülke bazlı verilere baktığımızda ise Sakarya 118 ülkeye ihracat gerçekleştirme başarısını göstererek dünyanın yüzde 56’lık kısmına üretim yapmıştır. Bu ülkeler arasında Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İspanya ve Polonya başı çekmektedir.

Bu tabloya baktığımızda Sakarya dünya ülkelerinin yarısından fazlasını Made In Sakarya ürünleriyle tanıştırmaya, dünya ticaretinde etkin olmaya ve katkı vermeye devam etmektedir. Sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın felaket olarak ön gördüğü bir süreçte ülke ve şehir olarak yükselmemizi sağlayan iş dünyamızla gurur duyuyor ve tüm üreticilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Sakarya başta olmak üzere Türkiye üreterek gelişecek, büyüyecek ve dünyaya kalitesiyle yön vererek yatırımlar için doğru konumda olmayı sürdürecektir."