Erenler Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen programa Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tarık Eminler ve Met-Der Başkanı Nesrin Atar konuşmacı olarak katıldı. Vatandaşlara çölyak hastalığı ve yaşama konusunda bilgi veren konuşmacılar, hastalığın kabullenilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.
Çölyak hastalığı ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tarık Eminler, “Hastalıkta bakıldığında en önemli etken çevresel faktörlerdir. Çevresel faktörlerden kasıt buğdaydır. Buğdayla karşılaştıktan sonra bu hastalık ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla da anne sütünün kısa süre kullanımı ve ek gıdalara erken başlamak riski arttırmaktadır bu hastalığın gelişmesiyle olarak. Buğday ile karşılaştıktan sonra hastalık çıktığı için genelde ek gıda almayan ve sadece anne sütü alan kişilerde bu hastalık sentomlarını görmüyoruz. Aynı zamanda çevresel faktörler yetmemekle birlikte kişinin bağışıklık sisteminin verdiği bir takım anormal yanıtlar ve genetik özellikler. Sadece genetik testi çölyak hastalığı tanısı konulmamaktadır” dedi.
67 BİN KAYITLI HASTA VAR
Türkiye’de kayıtlı 67 bin çölyak hastası olduğunu söyleyen Dr. Eminler, “Çölyak hastalığının sıklığı Dünya ülkelerinde ortalama yüz hastadan bir kişinin çölyak hastası olduğunu söyleyebiliriz. Bizim ülkemizinde içinde olduğu Avrupa grubunda 87’de bir hasta sayısı söylenebilir. Türkiye’de bu konuyla ilgili yapılan yerel çalışmalar var. En son yapılan genel Türkiye popülasyon çalışmasında okul çocuklarında 212 kişi de bir’dir. Yüzdelik orana vurursak 0, 42 gibi bir orana tekabül ediyor. Ama bu tabi diğer çalışmalarda yüzde birlere kadar çalışma olduğunu görebiliriz. Şuanda elimizde olan gerçek rakamlara bakacak olursak 2015 yılında yapılan değerlendirmede Türkiye rakamı binde bire yakın bir rakamı var. 77 milyonluk ülkemizde 67 bin kayıtlı çölyak hastası var. Çölyak hastalığın başlıca nedenleri En çok görülen sentomlarla bizim bu hastaları tanımamız gerekmektedir. Tipik hastaları kaçırmaz isek çölyak hastalığıyla ilgili farkındalığı daha iyi arttırmış oluruz. Çocuklarda büyüme, gelişme geriliği, ishal, karın ağrısı, kusma, halsizlik ve diş çürükleri başlıca belirtilerdir. Okul çağındaki çocuklarda öğrenme sorunları, davranış bozukluklarında da karşılaşabiliyoruz” şeklinde konuştu.

ÖMÜR BOYU GLUTENSİZ DİYET

Çölyak Hastalığına tedavi konusunda önerilerde de bulunan Eminler, “Tedavi Hekim olarak bizim size tavsiyemiz tanı konulduktan sonra ömür boyu glutensiz diyeti zaten unutmuyoruz. İkincisi klink biyopside tanısı konulmuş hastanın ciddi bir diyetisyen desteği alması gerekmektedir. Daha sonra 3-6 arası kliniklere çağırıyoruz hastalarımızı. Buralarda hem hastalığını takip ediyoruz hemde antikor dediğimiz düzeyi takip ediyoruz. O düzeyde düşüklük var ise hastalıkta iyi bir yoldayız denilebilir” ifadelerini kullandı.