Üniversiteye geçişte ilk adım olan ve ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) tüm ülkede olduğu gibi Sakarya’da da yapıldı. Sakarya’da 11 bin 251’i lise son sınıf öğrencisi olmak üzere toplam 23 bin 658 kişi sınav için önceden belirlenen okullarda dersliklere alındı. Sabah saat 09.00’dan itibaren dersliklere alınmaya başlanan öğrenciler, güvenlik görevlilerince kimlik kontrolü ve üst aramasından geçirildi. Sınava girmek için okul bahçesinde bekleyen öğrencilerin heyecanlı olduğu görülürken, çocuklarını sınava getiren aileler ise dualar ederek çocuklarını beklemeye başladı. Fakat YGS için sınav yerine gelen öğrenciler saat 09.45 itibariyle sınav yerlerine alınmadı. Trafik yoğunluğu nedeniyle sınav yerine ulaşamayan öğrenciler ile yetkililer arasında tartışma çıktı. Sinirlerine hakim olamayan bazı öğrenciler ise kapıları yumrukladı.

“Bir dakika ile kaçırdık”
Sınava bir dakika ile giremediklerini belirten öğrenci velisi İlknur Üzer, “Kızım sınava girecekti, geldik binanın önüne kapılar kapalı. Geldiğimizde 09.45’e bir dakika vardı ve kapılar kapanmıştı. Bir dakika ile kaçırdık. Hiç kimse binanın içerisinden çıkıp bize bilgi vermedi. Bir şey yapamayız diyorlar. Mağdur durumdayız. Ben çocuğumu okutmak için işte iğne oyası yapıp dershane parasını ödüyorum. Benim çocuğuma, bana yazık değil mi? Sınavın iptal edilmesini istiyoruz” dedi.

“Trafik yoğunluğundan geç kaldık”
Trafik yoğunluğundan dolayı sınava geç kaldıklarını belirten Yavuzhan Tekin ise, “Sakarya Üniversitesi merkez kampüsünde sınava girmek için yaklaşık bir buçuk, iki saat önce şehir merkezinden yola çıktık. Kampüse çıkmamız bir saate yakın zaman aldı. Yetkililerin önlem almamasından dolayı aşırı trafik vardı ve trafik kilitlendi. Yürüyerek yola devam ettik. Binaların yerini bilsek bile sınav öncesinde gelmemize rağmen trafikten ve yoğunluktan geç kaldık” diye konuştu.

“Sınava girmek için geldik fakat içeri alınmadık”
Öğrenci Başak Sena Kasım ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Sınava girmek için geldik fakat içeri alınmadık. Sırada bekleyen pek çok insanda içeriye alınmadı. Mağduruz, ben kendim için değil buradaki diğer arkadaşlar için de çok üzgünüm. Bir sene boyunca çalışıyoruz hatta dershanelere gidiyoruz. Belki bu ailelerinin durumları yok. Ama şu an kapıdayız, içeri bile alınmıyoruz. 45 dakika yol geliyoruz ve kampüse gelirken yol tıkanıyor. Bizi içeri bile almıyorlar” şeklinde konuştu.

“Sınava yetişmek için araba balata yaktı”
Sakarya’nın Kaynarca ilçesi Büyükyanık Mahallesi'nden sınava girmek için gelen Mahmut Köseoğlu ise, “Büyükyanık köyünde oturduğum için köyden Adapazarı’na gelmem kadar yarım saat sürdü. Ama Adapazarı'ndan Kampüse çıkmam ve sınava gireceğim bloğa gitmem bir buçuk saat sürdü. Trafik çok yoğundu. Ben sınava amcamın otobüsü ile geldim. Bayır yukarı çıkarken araba balata yaktı. Biz ona rağmen bu sınava geldik, 9'u 44 geçe ben fakültemin önünde indim ama ben içeriye alınmadım. Bu sınavı ya yeniden yapın ya da sınava giremeyip mağdur olanlara tekrardan sınav sorularını değiştirerek sınav hazırlayın” ifadelerini kullandı.
Öğrenciler ve veliler sınav giriş kağıtlarının arkasına konuyla ilgili dilekçe yazarak Yükseköğretim Kurumu'na (YÖK) göndereceklerini belirtti.