Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hayata geçirilen ‘Afetlere Hazırlık Yılı Projesi’ kapsamında Ekim ayı teması olan ‘Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları’ ile ilgili Erenler Belediyesi bahçesinde basın açıklaması gerçekleştirildi. Sakarya genelinde 16 ilçede toplam 702 adet toplanma alanı olduğunu belirten AFAD Sakarya İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş, AFAD olarak afet öncesi yapılması gerekenlerin yapılması hususunda çok büyük ve önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Sakarya’nın 1’inci derece deprem bölgesi olduğunu ve afetlere hazırlıklı olunması gerektiğini dile getiren Sakarya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Hüseyin Kaşkaş, “Gerek ülkemiz gerekse bölgemiz ve gerekse ilimiz afetler ülkesi özellikle deprem ülkesi, bölgesi ve ilindeyiz. Bu anlamda ilimiz Sakarya 1’inci derece deprem bölgesi. Bu depremler dünya var olduğundan beri olmuş ve bundan sonra da olacak. Meşhur bir söz var; afetler öldürmez, tedbirsizlik öldürür. Bu anlamda bizler de AFAD olarak afet öncesi yapılması gerekenler hususunda çok büyük ve önemli çalışmalar yapıyoruz. Afetin 3 tane aşaması var; afet öncesi, sırası ve sonrası. Öncesinde afet risklerini belirlemek, tedbir almak ve olası bir afette de can ve mal kaybını en aza indirmek. Bu anlamda İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığımız 2019 yılını ‘Afetlere Hazırlık Yılı’ olarak ilan etti. Ve bu çerçevede de her aya bir konu, bir tema koydu. Geçen ayın konusu afet çantasıydı, bu ayın konusu ise toplanma alanları” dedi.

Kriterlere uygun alanlar

Toplanma alanlarının belirlenme kriterleri hakkında açıklamalarda bulunan Kaşkaş, “Toplanma alanları bir afet, özellikle bir deprem olduğunda o depremden hemen sonra vatandaşlarımızın gitmeleri, toplanmaları gereken güvenli alanı ifade ediyor. Bu çerçevede de ilimizdeki toplanma alanlarını belirlerken şu kriterlere dikkat ettik; koordinatlarını belirledik, alanın mevcut kullanım durumunu değerlendirdik, arazinin su durumunu yani bir toplanma alanının su ve sel baskınından etkilenmemesi gerekiyor zira afetlerden özellikle depremlerden sonra 2’ncil afetler meydana geliyor. Dere kenarında olup olmadığına dikkat ediyoruz. Ulaşım durumu, yolun cinsine dikkat ediyoruz. Aydınlatma durumu önemli, alanın zemin niteliği (beton, parke, toprak, kum vb.) durumlarına dikkat ediyoruz. Elektrik, içme suyu ve kanalizasyon tesisleri durumuna dikkat ederek tüm bu kriterleri göz önüne alarak, bu kriterlerin uygun olduğu alanları toplanma alanı olarak belirliyoruz. Bu çalışmaları yerel yönetimlerle birlikte yapıyoruz. Yerleri belediyeler belirliyor daha sonra AFAD olarak biz gidiyoruz, kontrolleri yapıyoruz ve saymış olduğumuz kriterlere uygunsa o alanı toplanma alanı olarak belirliyoruz. Ve daha sonrasında belediyelerimiz tarafından bu alanlara birer tabela dikiliyor” diye konuştu.

702 toplanma alanı

İlçelerdeki toplanma alanlarının sayısını veren Kaşkaş, Sakarya’da toplamda 702 adet toplanma alanının bulunduğunu söyleyerek, “İlimizde toplamda 702 adet toplanma alanı belirlemiş durumdayız. Adapazarı ilçesinde 136, Akyazı’da 66, Arifiye’de 25, Erenler’de 29, Ferizli’de 8, Geyve’de 85, Hendek’te 101, Karapürçek’te 13, Karasu’da 26, Kaynarca’da 49, Kocaali’nde 26, Pamukova’da 40, Serdivan’da 29, Söğütlü’de 20, Sapanca’da 23 ve Taraklı’da 26 adet olmak üzere toplamda 702 alanı, toplanma alanı olarak belirlemiş durumdayız” şeklinde konuştu.