Sakarya Barosu Yönetim Kurulu adına Baro Başkanı Abdurrahim Burak tarafından yapılan açıklamada: “Bilindiği üzere 18.11.1992 tarihinde 3842 sayılı yasa müdafi tayini konusu mevzuatımıza girmiş, zorunlu müdafi ve vekil uygulaması ceza muhakemesi sistemimize dahil edilmiştir. Halen ceza yargılamalarının önemli bir bölümünde savunma ve temsil baro tarafından görevlendirilen müdafi-vekiller vasıtasıyla yürütülmektedir. Bu düzenleme adil yargılanma hakkını sağlamaya yönelik olarak ve işkence iddialarının önüne geçilmesi, savunma hakkının etkin kullanılması açısından vazgeçilmez önemdedir.

Ancak; CMK gereğince görevlendirilen müdafi ve vekillere için öngörülen ücretler ise Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin altında, verilen hizmetle orantısız ve son derece düşüktür. En azından avukatlık asgari ücret tarifesine eşitlenmelidir. Şöyle ki; Anayasanın 10. maddesindeki eşitlik ilkesi, eşit işe eşit ücret ilkesi, gereğince CMK Ücret Tarifesinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesiyle eşitlenmesi, verilen hizmetin amaca uygun hale getirilmesi ve kalitesinin arttırılmasını da sağlayacaktır. Vatandaşlarımız açısından bir kamu hizmeti olan bu avukatlık hizmetlerinin eksik ifasını sonuçlayan sebepler ortadan kaldırılmalıdır. Bunlardan en önemlisi TBB tarafından zaten asgarisi tespit edilmiş bulunan, avukatlık ücretinin çok altında bir CMK ücret tarifesi düzenlenmesidir. Bu şekliyle Anayasamızın 18. maddesindeki angarya yasağına aykırı sayılabilecek mahiyette bir ücretle meslektaşlarımız avukatlık yapmak durumunda bırakılmaktadır.

Bununla birlikte, güncel olarak Bazı mahkemelerde de olsa, özellikle aile, çocuk, tüketici ve zorunlu arabuluculuk gibi sosyal ve kamusal özelliği önde olan dava ve işlerdeki avukatlık ücretlerine uygulanan KDV'nin %8 e düşürülmesi, vatandaşın adalete erişimine ve daha etkili bir hukuki yardım almasına katkı sağlayacağını düşündüğümüz önemli bir gelişmedir. Bununla birlikte, bir kamu görevi olan CMK ve adli yardım hizmetlerinde ise KDV kaldırılmalıdır.

İfade etmek isteriz ki uzun yıllardan beri birçok dava konusu olan bu soruna ilişkin Türkiye Barolar Birliği, Sakarya Barosu ve bir kısım barolar tarafından açılan davalar halen derdesttir. Umuyoruz ki yargı bu kez bu haksızlığa son verir. Sakarya Barosu olarak bu haklı talebimizi yineliyor ve uygulamanın değiştirilmesi için girişimlerimizi sürdüreceğimizi duyuruyoruz” ifadeleri kullanıldı.