Konuyla ilgili bir açıklama yapan Demiryol-İş Sakarya Şube Başkanı Cemal Yaman, dünyanın büyük şehirlerinin günümüzdeki vazgeçilmez ulaşım aracının raylı sistemler olduğunu belirterek, “Şehirlerin geleceğine bu sistemlere geçişler için projeler, altyapı ve ulaşım araçlarına yatırım yapmak suretiyle yerel yöneticilerinin çabalarına şahit oluyoruz” dedi.

Yaman açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Bu çalışmalar ülkemizde birçok şehirde hatta Sakarya’dan çok küçük ve coğrafi konuma sahip olmayan şehirlerin raylı sistem projelerini açıkladıklarına şahit oluyoruz. Sakarya’nın raylı sistemin uygulanabileceği en uygun şehirlerden biri olduğunu defalarca ifade ettik. Sakarya’da üniversitenin, sanayi odasının, siyasilerin, STK’ların söyleyecekleri olması gerekmektedir. Özellikle üniversitenin konu ile ilgili şehre görüş ve proje sunması gerekmektedir. Şehir merkezinde bulunan TCDD’ye ait gar hattı raylı sitemler ile birçok ilçe ve bölgeye planlanmalıdır.
Dörtyol Sanayi-Hendek Sanayi, yeni yerleşim bölgesi, Serdivan, kuzeyde Söğütlü-Ferizli, Karasu, Kocaali olmak üzere Hendek ilçesi dâhil planlanarak önümüzdeki yüzyılın projesi ortaya konulmalıdır.
Bu projelerin gerçekleşmesi için merkezi yönetim ve TCDD ile işbirliğine gidilmeli, bunun İstanbul, İzmir ve Ankara’da örneklerinin olduğunu hatırlatabiliriz.
Yerel seçimlerin üzerinden 100 gün geçmiştir. Tüm adayların seçim vaatleri arasında Raylı Sistem olduğunu biliyoruz. Ancak bugüne kadar herhangi ciddi bir çalışma yapıldığına şahit olamadık. İstanbul İstiklal Caddesi örneği bir tramvay sistemi kamuoyuna yansısa da resmi bir açıklama gelmemiştir.

Sakarya raylı sistem projesinin hedefini büyük ve geniş tutmalıdır. Adaray’ın kaldırılması yanlış olmuştur. Adaray daha da ileriye götürülerek Sapanca’dan Kocaeli’ne kadar uzatılarak devam etmeliydi.
Bundan 20 yıl önce kaldırılan Ali Fuat Paşa- Pamukova Mekece Banliyö Personel Taşımacılığı mevcut iken personel yetersizliğinden kaldırıldığını biliyoruz. Bu da Sakarya’da 20 yıl önce Mekece-Adapazarı, Kocaeli-Sakarya, Adapazarı-Mithatpaşa banliyö hatlarının halkımızın hizmetinde olduğunu özellikle yeni nesillere hatırlatarak ve Raylı Sistemde ileriye değil geriye gittiğimizin bilinmesini istiyoruz.”

“Sakarya’ya ne yapılmalı”

Bu konuda yapılması gerekenleri de sıralayan Yaman, “Sakarya Büyükşehir yönetimi, Raylı Sistemi samimi olarak arzu ediyor ise Bursa, Kocaeli, Samsun, İstanbul, Ankara, İzmir gibi Raylı Sistemlerin kullanıldığı şehirlerimiz gibi ‘Sakarya Ulaşım A.Ş.’yi kurmalı, başına bu sistemi anlayan bir kadro kurulmalı, Sakarya Üniversitesi, iş adamları, STK’lar ve TCDD ve TÜVASAŞ ile temasa geçerek ortak bir çalışma başlatılmalıdır” dedi.