11. Meslek Komitesi adına Meclis Üyesi Ahmet Serbes yaptığı açıklamada, “Ülkemizdeki kuyumcuların tamamının müzminleşmiş ortak sorunu, sadece darphanenin basmaya yetkili olduğu altın liraların, taklit edilerek sahte altın görünümlü olarak üretilmesi ve satılmasıdır. Osmanlı Darphanesi ve Cumhuriyet Darphanesinin kalıplarını kopyalamak ağır suçtur. Kuyumculuk sektörü uzun zamandır bu taklit üretimin mağdurudur.  

Tespitimize göre piyasada bazı kişilerin aleni veya el altından çeyrek altın, yarım altın, Cumhuriyet lirası, reşat altın ve beşibirlik sahte olarak bastıkları ve satışını yaptıkları belirlenmiştir. Bu ürünler kararmaz ve garantili olarak satılmaktadır.  En basit örneği ile düğünlerde bu çeyrek altından takılsa düğün sahibi anlamaz, bozdurmaya gittiğinde gerçek ortaya çıkar, düğün sahibi tüm davetliler hakkında şüpheye düşer. Bu durum hem altın alıcısını hem de kuyumcuları mağdur ediyor. Bu konuda girişimlerimiz var, detaylı bir şekilde takibimiz devam ediyor” dedi.

Sektörel anlamda güvensizliğin ortadan kaldırılması konusunda komite olarak titizlikle çalıştıklarını dile getiren üyeler, tüketicileri uyararak meslek mensuplarının da bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.