Türkiye'nin tüm kıyı şeritlerindeki sahiller, yaz sezonu sebebiyle yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramaya başladı. Bu doğrultuda bazı işletmeler plajı kullanmak isteyenlerden giriş ücreti talep ederken, plajlara girişin serbest olduğu bazı yerlerde ise şezlongdan duşa çeşitli hizmetler için ücret talep ediliyor. 
Zaman zaman plaj kullanım üretlerinin kişi başı 50 ile bin lira arasında değiştiğine dikkat çeken Avukat Buket Nurşah Tekışık, sahil kenarlarında para almanın yasalara aykırı olduğunu söyledi.

Kıyı Kanunu’nu ihlal ediyorlar
Kıyı Kanunu’nun 4 ve 5’inci maddeleri gereğince sahil kenarına işletme açanların kıyı kenarı şeridiyle işletmelerinin arasında en az 100 metre mesafe olması gerektiğini söyleyen Tekışık, belediyelerin de bu işletmelerden işgaliye adı altında kira parası aldığını, dolaylı yoldan belediyelerin de Kıyı Kanunu’nu ihlal ettiğini vurguladı. 
Kanuna göre bu mesafe arasında bulunan yerlerin herkese açık olması gerektiğinin altını çizen Tekışık, bu alanlarda denize girmek için kişilerin ücret ödememesi gerektiğini dile getirdi. Sadece denizi kullanacak tatilcilerden ücret alınmasının yasalara aykırı olduğunu söyleyen Tekışık, “Bazı tatil köyleri ve otellerin sahil kesimindeki plajları kendi müşterilerine kullandırması, dışarıdan gelen vatandaşların denize ulaşmasını engellemesi de yasal değil. Sadece denizi kullanmak için havlusuyla ve şemsiyesiyle giden vatandaşlar bu tür engellere maruz kaldıklarında bulundukları bölgedeki kaymakamlık, valilik veya Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvurabilirler” dedi.