Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi tarafından Serdivan’da bulunan Trafik Park’ta düzenlenen "Trafik Güvenliği ve Eğitimi Haftası" etkinliğinde Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü de bir stant açarak vatandaşlara uygulamalı eğitim verdi.

İl Sağlık Müdürlüğü halkı bilgilendirmek amacıyla kutlamalar çerçevesinde stant açarak, slayt gösterisi yaptı ve temsili trafik kazası vakasına 112 acil servis ambulansı ile müdahalede bulunarak yerinde uygulama yaptı.

Trafik Park’taki törene İl Sağlık Müdür Yardımcıları Dr. Mustafa Ezen ve Dr. Serdar Değirmenci, Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Rana Beşler ve Halk Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü İbrahim Bulduk ile Şube çalışanları birlikte katılarak etkinlikte hazır bulundular.

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri vatandaşlara 112 Acil Yardım İstasyonlarında görevli personelin yerinde müdahalesi ve kaza durumunda halkın nereye müracaat etmesi gerektiğini anlatırken, “Kaza yapan kişiye ilk yardım eğitimi almayan bir kişi hiçbir şekilde müdahale etmemeli. Böyle bir durumda sadece 112‘yi arayarak kazanın yeri ve şekli kısaca bildirilmeli” denilerek anlatılanlar uygulamalı olarak gösterildi.

Öğrencilere yönelik yapılan sinevizyon gösteriminde ise hangi durumlarda ve ne zaman 112‘nin aranması gerektiği konularında çocuklara yönelik görsel bilgi sunuldu.

Ayrıca ilk yardımda ciddi bir hastalık veya yaralanma varsa bunlardan; yere yığılma, bayılma, göğüs ağrıları, zorlukla nefes alma ve büyük bir kanama var ise hiç vakit kaybetmeden 112’nin aranması istendi.

Güvenlikle ilgili tehlike söz konusu olmadıkça yaralının yerinden kımıldatılmaması gerektiği vurgulanırken, kaza mahallinde eğer ilk yardım eğitimi almış birisi var ise bu kişinin öncelikle çevre ve kendi güvenliğini sağlayarak yaralıya müdahale etmesi gerektiği anlatıldı. İlk yardım bilgisi olmayan kişilerin yaralıya müdahalesinin engellenmesi ve 112 ambulansı gelinceye kadar yaralı ve olay yerinin terk edilmemesi gerektiği konularının da altı verilen eğitimde çizildi.