Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarının satır başları şu şekilde:

"Filyasyon sonrası yüzde 11'den 4'e indi

Tedbirleri daha sıkı tutun, virüsü evinize taşımayın. 

Filyasyon çalışmalarını kamuoyuna yeni duyursak da aslında ilk vakadan beri titizlikle yürüttüğümüz bir uygulama bu. 

Filyasyon sonrası yoğun bakım ihtiyacı yüzde 11'den 4'e indi. 

Diğer ülkelerden edindiğimiz bilgilerin aksine Bilim Kurulumuzun görüşleri doğrultusunda erken tedaviye başlamamız sonucunda hastalarımızın zatürreye dönüşme oranı düşmüştür. Bu doğal olarak yoğun bakıma yansımıştır. 

65 yaş üstünde vaka oranı yüzde 18'e düştü

Sokağa çıkma kısıtlaması sonucunda ileri yaşta pozitif vaka sayısında belirgin azalma görüldü. 65 yaş üstü sokağa çıkma kısıtlamasından önce vakaların yüzde 35'i 65 yaş üstüydü, kısıtlamadan sonra bu oran yüzde 18'e düştü.

Bir yandan filyasyonla yaygın tarama programları, diğer yanda artan test sayımız neticesinde vakalarımızda artış devam etmektedir. Ama vaka sayısının artışı azalıyor. 

Can kaybı bin 769'a yükseldi

Bu saat itibariyle 40 bin 270 test yapıldı, 4 bin 353 yeni vaka tespit edildi, 126 kişi hayatını kaybetti.

23 Nisan'da kısıtlama olur mu? 

23 Nisan'da sokak kısıtlaması haftaya gündeme gelebilir. 

Algoritma sürekli değişiyor

Biz başından beri süreci Bilim Kurulumuzun öneri ve yaklaşımlarıyla götürmeye çalıştık. Testlerin kimlere yapılması gerektiği, hangi hastanın şüpheli görüleceği, hangi hastanın Kovidli olduğu, hangi hastanın nasıl tedavi edilmesi gerektiğinin; gün be gün bu algoritmanın değiştiğini bilmiş olalım. 

Şüpheli hastalara da tedavi uygulanıyor

Biz yeni tedaviye başladığımızda bütün Türkiye'de başlamış oluyor. Şüpheli olan vaka tanımı belli, doğrulanmış olan vakanın tanımı da belli. Biz şüpheli vakaya da Kovid tedavisi uyguluyoruz.

Şu anki tablomuz hasta artış hızımızın düştüğü, ölüm artış hızımızın durağan bir döneme girdiği, yoğun bakım ve entübe doluluk oranımızın stabilleştiği. Bu tablo bizim için sevindirici çünkü burada dünyadan farklı olarak yaptığımız uygulamalar var. 

Toplantıda, bu farklılıklarımızı dünyaya yayın yapma için gayret içinde olmamız gerektiğini konuştuk. Bunu da yapacağımıza inanıyorum. 

Ölim oranlarıyla ilgili iddia

Dünya Sağlık Örgütü'nün bu noktada Türkiye ile ilgili hiçbir sorunu yok. Bizim hem vaka hem ölüm oranlarını ne kadar şeffaf yaptığımızı belirten açıklamaları da oldu. Dünya Sağlık Örgütü şunu net söylüyor: PSR testinin yapılmadığı ülkeler için olabilecek bir kod, bunun dışında PSR testinin yapıldığı ülkeler için de ikinci bir kod veriyor. Türkiye için verilmesi gereken kod, doğrulanmış vaka tanımı şeklinde. Bu anlamda hiçbir sorun yok. Dünya Sağlık Örgütü de zaten bu anlamda bizim yaptığımız çalışmaları, bildirimleri takdirle anıyor. Biz ülkemize güvenelim. Sağlık çalışanlarımıza, hekimlerimize, sağlık ordumuza güvenelim ve gerçekten ölüm sayılarımızdaki düşüş bizim tedavideki farklı yaklaşımı ve yoğun bakımdaki pratik uygulamalarımız ve sağlık çalışanlarımızın farklılığı olduğuna inanalım. 

İlaç işi yosyal medyadan yapılmaz

Sözü edilen ilaç uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. Türkiye'de ruhsatlı bir ilaç. Ve akciğerde tıkaç olan hastalara uygulanan ve fayda görülen bir ilaç. Kovid-19'la ilgili bu ilacın faydalı olduğuna dair laboratuvar ve klinik çalışmalarının başladığını da biliyoruz. Artı biz Türkiye'de hem aşı hem de tedaviyle ilgili bu anlamda çalışma yapan kurumlara çağrıda bulunduk. Ve bununla ilgili, ilgili merkeze de 23 Mart'ta aşı ve tedaviyle ilgili herhangi bir çalışmanız varsa bize başvurun dedik. Oradan bize gelmedi. Biz böyle bir çalışmanız olabilir, bu çalışmanızı bize bildirin dedik. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir. Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz. Bu topraklara aidiyet içinde olan, insanlığa faydalı çalışma yapan herkes bizim için kıymetlidir. Yayın, araştırma ve çalışmanın nasıl yapıldığı da çok iyi bilinir. Klinik araştırma için 23 Mart'ta bizim çağrımıza cevap verilebilirdi. İlaç ve aşı işi hem milli hem stratejik bir iştir. Sosyal medya üzerinden yapılmaz. Uluslararası bir firmanın ilacı böyle umutlar tüketilerek ifade edilemez. 

Hayat ne zaman normale dönecek?

Önümüzdeki bir hafta 10 gün içinde pik noktasına ulaşabileceğimizi görüyoruz. İki haftalık plato döneminin olacağını, sonrasında düşeceğini görüyoruz. Ama bütün bunlar bizi asla rahatlatmamalı, yeni bir dalgaya asla izin vermemeliyiz. Bu mücadelede çok önemli üç unsur var: 

  • Vakayı tespit edip filyasyon dediğimiz taramayı yapmak, 
  • Tedavide çok güçlü olmak, 
  • Üçüncü bacağı ise izolasyon. Bu sağlanabilirse yeni bir dalganın oluşumu önlenir ve erken dönemde hayat normale döner diye düşünüyoruz. 

Ücretsiz maske dağıtımı devam edecek

Biz vatandaşımıza maskenin bu dönemde ücretsiz verilmesini istiyoruz. Bunun için de kendilerine kod vererek vatandaşımıza eczanelerden temini yolunu tercih ettik. Kendilerine mesaj gelmeyen veya kaydı olmayan kişiler için de eczaneye müracaat ettiğinde kimlik doğrulaması sonrası kod verilme durumunu da sağladık."