Karasu’da ikamet eden Roman vatandaşların konut hayali nihayet gerçeğe dönüşüyor. Karasu Kaymakamı Şafak Gürçam Romanların barınma sorununu çözmek için bir takım çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Hazırladıkları proje kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla öncelikle bir arsa satın almayı planladıklarını söyleyen Kaymakam Gürçam; ”Projenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik fonu Kurulu tarafından onaylanması halinde vakıf kapsamına giren Roman ailelerin barınma sorunlarını gidermiş olacağız” dedi. Gürçam, Belediye, SASKİ ve SEDAŞ’ın arsaya yerleşim yeriyle ilgili gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.
“Maliyet 2 Milyon Civarında”
Projenin Karasu’da ikamet eden Romanları kapsadığını belirten Kaymakam Şafak Gürçam, arsa ve konut benzeri mal varlığı olanların bu kapsama dâhil edilmeyeceğini kaydetti. Gürçam; “Karasu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında kayıtlı 97 hane bulunmaktadır. Bu hanelerden 75 tanesi 3294 sayılı yasa kapsamında olup Vakıf yardımlarından faydalanmakta. 22 tanesine proje ve 3294 sayılı yasa kapsamında olmadığından yararlanamamaktadır. Yasa kapsamında bulunan 75 hanede toplam 304 kişi yaşamaktadır. Yapılan alan yetmezse binaları iki katlı düşünüyoruz. Maliyeti 2 milyon civarında olacak” ifadesini kullandı.

“ Hayaldi Gerçek Oluyor”
Karasulu Romanları ev sahibi yapmak için kaymakamlık tarafından hazırlanan proje hayata geçerse 400 evsizin yıllar süren hayali gerçekleşmiş olacak. Kaymakamlığın konut projesi romanlar arasında hem sevinç hem de ihtiyatla karşılandı. Karasu Romanlar Derneği Başkanı Nuray Tuna yıllardan beri kendilerine kalıcı birer konut sözü verilmiş olmasına rağmen bu sözün tutulmadığını söyledi. 'Bunun için hem seviniyoruz hem de acaba olur mu tedirginliği içindeyiz' diye konuşan Tuna; ”Eğer gerçekleşirse bu haktan yararlanabilecek nüfus yaklaşık 350 – 400 kişi. Yıllardır baraka ve çadırlarda yaşıyoruz. Hendek Belediyesi Romanlara ev yaptı. Çok istedik bizimde birer evimiz olsun. Ama bu güne kadar elimizden tutan olmadı. İnşallah proje hayata geçer. Yine de bu iş oldu demek için erken” ifadelerini kullandı. /Kadir KARAKAŞ