Sakarya Üniversitesi’nin hedefinin değerlerine bağlı, omurgası sağlam,  analitik düşünen gençler yetiştirmek olduğunu dile getiren Prof. Dr. Elmas, Türkiye’nin 2023 ve sonrası hedeflerine ulaşmasının üniversitelerin analitik düşünme becerisi yüksek, bilgiyi kullanan, eleştirel düşünen, iletişim becerisi yüksek, başka disiplinlere açık, liderlik özelliklerine sahip ve değişime ayak uydurabilecek özgür bireyler yetiştirmesiyle mümkün olacağına dikkat çekti. Rektör Elmas, bu özelliklerle yetişen gençlerin gelecekte ülkenin yönetiminde söz sahibi olacağını ve dış ülke algısını yönetme konumuna geleceğini de ifade etti.

FETÖ - PDY soruşturması ve 667 sayılı KHK kapsamında SAÜ’de yapılan uygulamalardan bahseden Rektör Elmas, bugüne kadar 3 bin 300 akademik ve idari personelden sağlanan tüm bilgiler ışığında incelemeye alınan toplam 173 kişi bulunduğunu söyledi. Elmas, FETÖ - PDY soruşturması kapsamında SAÜ’de çeşitli birimlerden 17 kişilik komisyon ile 11 ayrı değerlendirme sonucu 4 akademisyenin YÖK’e gönderildiğini, 89 personelin açığa alındığını ve 70 personelin ise incelendiğini kaydetti.
Prof. Dr. Elmas, 25 Aralık 2013 sonrasında yeni alınan ve atanan 311 akademisyenden hiç açığa alınan bulunmadığını, göreve başladığı 2011 yılından sonra yeni alınan ve gelenlerde de azami dikkat gösterildiğini ifade etti. Elmas, yönetici düzeyinde görev yapan ve toplamda 265 kişi olan dekan, müdür, bölüm başkanı, daire başkanı, şube müdüründen sadece 1 akademisyenin değiştiğini belirterek, inisiyatif olmayan birimlere kadro çıkılmadığını, bir bölüm de bu nedenle 3 yıl önce kapatıldığını aktardı. Çalışmaları titizlikle yürüttüklerini ve bu yapının üzerine kararlılıkla gittiklerini kaydeden Elmas “Bu süreçte duyarlılık ve destekleri için başta valiliğimiz olmak üzere tüm kamu kurumlarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.


Kurulacak sistem açık ve şeffaf olmalı
Sakarya Üniversitesi’nin hedef ve sonuç odaklı yönetim modeli ile son beş yılda biri Avrupa Kalite Ödülü olmak üzere yönetim alanında altı ödül aldığına işaret eden Elmas, şöyle devam etti: “15 Temmuz darbe girişimi ve sonrası devletin tüm birimlerinin karmaşık yapısının işlemediği ve sistem dönüşümünün kaçınılmaz olduğu açıkça görülmüştür. Burada kurulacak sistemin özeti; basit, birbiriyle ilişkisi açık ve şeffaf olmasıdır. 15 Temmuz sonrası oluşan toplumsal mutabakat milli mutabakata dönüştürülerek siyasi ve idari kurumlar yeniden yapılandırılmalıdır. Anayasamız, milli iradeyi, askeri ve idari kurumlara tam olarak yansıyacak şekilde yeniden düzenlemelidir. Bürokratik kurumlar üzerinde siyasi otoriteyi sağlayan mekanizmalar daha da güçlendirilip asker-sivil ilişkileri sağlam bir zemine oturtulmalıdır. Kamu kurumlarındaki ve dini yapılardaki, açıklık, şeffaflık, saydamlık ve hesap verebilirlik daha da artırılmalıdır. Din-devlet ilişkileri sağlıklı bir zemine oturtulmalıdır.”

Sakarya MYO bu yıl Camili’de
Sakarya Üniversitesi’nde 2016- 2017 Eğitim Öğretim Yılı itibariyle yaklaşık 76 bin öğrenci bulunduğunu, yeni gelen öğrenci sayısının 23 bin olduğunu kaydeden Rektör Elmas, “Sakarya Meslek Yüksekokulu 17 program ve 6 bin ğrencisi ile bu eğitim öğretim yılında Yenikent’te Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmakta olan 11 bin metrekare kapalı olan binada eğitime başlayacak. Turizm Fakültesi ise yeni öğrencileriyle birlikte mevcut öğrenciler yeni öğretim yılında Sapanca’da eğitim öğretimi sürdürecekler. Her iki konuda da ulaşım noktasında destek sağlanacaktır.
 Sağladığı imkân ve desteklerden dolayı da Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’na teşekkür ediyoruz” dedi.


Öğrencilerimiz yurtlarda kalmalı
Sakarya’da öğrencilerin barınması anlamında sorun yaşanmadığını söyleyen Prof. Dr. Muzaffer Elmas, öğrenci yurtlarının kapasitelerinin yeterli olduğunu belirterek, “Öğrencilerin hem kültürel, hem de sosyal anlamda kendilerine katkı sağlayacakları yurtları tercih etmelerini istiyoruz. Bireysel yaşam alanları, öğrencileri sosyal etkileşimden uzak tutuyor ve psiko-sosyal gelişimlerine engel oluyor” dedi.
Rektör Prof. Dr. Elmas, öğrencilerin toplu yerlerde, başka öğrenci gruplarıyla kalarak, hem kültürel hem de yetişme anlamında kendilerine katkı sağlamalarını istediklerini söyledi. Bireysel olarak kalınan mekânlarda öğrencilerin kendilerini geliştiremeyeceğini düşündüklerini kaydeden Rektör Elmas, bunun akademik bir bakış açısı olduğunu ve bu konuda kararlı bir duruş sergileyeceklerini söyledi. Konuyla ilgili gerekli araştırmaların da yapıldığını aktaran Prof. Dr. Elmas, şunları söyledi: “Öğrencilerimizin özellikle ilk ve ikinci sınıflarında yurtlarda kalmaları arkadaş edinmeleri açısından da kendilerine kolaylık sağlayacağını düşünüyoruz. Yurtların da üniversite eğitiminin bir parçası olduğuna inanıyoruz. Sakarya Üniversitesi olarak bir misyonumuz da değerlerine bağlı bireyler yetiştirmek açısından yurtlarda gerçekleştirilen spor, kültür ve sanat etkinliklerine baktığımızda, öğrenciler için yapılan çalışmaların üniversitemizin misyonu ile de örtüşmesi için birlikte çalışıyoruz. Şehir merkezi ile Geyve ve Hendek’te bulunan Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurt kapasitesi, son gelişmelerden sonra 5 bin 300 kişiden 11 bin 600 yükselecektir. Çok sayıda özel yurtlar barınma konusunda imkân sağlamaktadır. Öğrencilerimizin, her türlü imkâna sahip, birlikteliklerini sağlayacak yurtları tercih etmelerini öneriyoruz.

SAÜ sıralamalarda da yükseliyor"
Rektör Elmas, Sakarya Üniversitesi’nin birçok alanda olduğu gibi dünya sıralamalarında da yükselmeye devam ettiğini belirterek, gönüllü olarak başvurdukları Avrupa Üniversiteler Birliği’nin (EUA) Kurumsal Değerlendirme Programı’ndan da (KDP) başarıyla geçtiklerini kaydetti. Uyguladıkları hedef ve sonuç odaklı yönetim modeli ile son 5 yılda biri Avrupa Kalite Ödülü olmak üzere yönetim alanında 6 ödül aldıklarını söyledi. 2009 yılından bu yana Türkiye’deki üniversitelerin akademik sıralamasını yapan ODTÜ URAP Araştırma Laboratuvarı’nın 2016-2017 dönemi sıralamalarında da Sakarya Üniversitesi’nin 30. sırada yer aldığını belirten Elmas, böylece 4 yıl önce 70. sırada bulunan SAÜ’nün 40 sıra birden yükselerek büyük bir başarı göstermiş olduğunu ifade etti. Rektör Elmas “Son olarak URAP’ın 23 bilim alanını kapsayan alan sıralamasında, Sakarya Üniversitesi, ilk 15’e girdi. Yine, Temmuz 2016 ‘Webometrics Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda, Türk üniversiteleri listesinde Sakarya Üniversitesi ‘Presence’ kategorisinde ikinci sıraya yerleşti” diye konuştu.