Sakarya’daki 459. hafta adalet ve özgürlükler eyleminde platform adına Diriliş Saati Dergisi’nden Muhammed Emin Duman’ın okuduğu basın açıklamasını gündem Ramazan ayı ve bölgedeki son gelişmeler oldu. Duman, Ramazan’ın bir eğlence ayına çevrilmesini eleştirdiği açıklamasında, “Ramazan bireysel ve toplumsal arınma ayıdır. Bu ayda birey ve toplum olarak hatalarımızın muhasebesini yaparız. Allah’ın lutfettiği nimetleri onun rızası doğrultusunda ihtiyaç sahipleriyle paylaşmanın İslam’ın temel prensiplerinden olduğunu hatırlar, hatırlatırız. Kuş sütünün dahi eksik olmadığı sofraların reddedildiği; yetimin, fakirin, komşunun katılımıyla bereketlenen mazbut sofraların tercih edildiği bir ayın adıdır Ramazan.  Etnik kimliğe veya mezhebe dayalı ayrışmanın reddedildiği, ötekileştirme yerine gönüller arasında köprüler kurmanın hedeflendiği bir kardeşlik projesinin pratiğe geçirilmesidir Ramazan. Ümmet bilincinin yenilenme ayıdır. Ramazan eğlencenin değil, tefekkürün ve ibadetin yoğunlaştığı aydır” dedi.

“AMERİKA’NIN ÇABALARI”

Açıklamanın devamında Muhammed Emin Duman, bölgedeki son gelişmeleri değerlendirerek, “Son gelen haberler ile birlikte Irak’ta gerçekleştirilen IŞİD operasyonunun senaryosunun Amerika’da yazıldığı, mali ve askeri desteğin ise Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri tarafından verildiği hemen hemen kesinleşti. Hedef Irak’ı üçe bölerek kolay hükmedilir hale getirmek. Irak mezhebi ve etnik olarak tamiri zor bir kaosa doğru sürükleniyor. Suriye’de de durum farklı değil, bölünme senaryoları hepimizin malumu.  Libya’da da gelinen nokta ise tam bir kaos. Mısır’da olup bitenleri hepimiz izliyoruz. Seçimle iş başına gelen Mursi hükümeti; perde arkasından Amerika’nın desteği ve Suudi Arabistan ile Körfez ülkelerinin aleni desteği üzerinden darbe yapılarak yıkıldı” diyerek, tüm bunları Amerika’nın bölgeye yeni bir dizayn verme çabası olarak değerlendirdi.

sakarya_basortusu2.jpg

“Amerika’nın bölgeyi yeniden dizayn etme mücadelesinde iki ihtimal söz konusu. Ya yeni dizayn hedefine ulaşacak ya da kaos çıkarılacak” diyen Muhammed Emin Duman, Türkiye’nin de dış politikasını gözden geçirmesi çağrısı yaparak, “Ak Parti Hükümeti acilen zikzaklı dış politikasından vazgeçmelidir. Bir yandan İsrail ile ilişkilerin düzeltilerek Amerika’nın güveninin kazanılması çabası, bir yandan da Sisi’ye veryansın edilmesi. Önce dürüst olmalıyız. Bölgede olup biten hiçbir şey tesadüfi değildir, belli bir plan dahilinde gerçekleşmektedir. Bu planın mimarı ve uygulayıcısı Amerika’dır. Destekçileri de İsrail, İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleridir. Eğer karşı çıkacaksak tüm bu şer bloğuna karşı çıkmalıyız. Eğer veryansın edeceksek tüm bu şer bloğuna veryansın etmeliyiz. Türkiye’nin dış politikasının emperyalizme karşı net bir çizgiye oturtulması, onurlu bir dış politika hattı oluşturulması elzemdir. Türkiye’nin dış politika yapıcılarının artık gerçekleri görmeleri gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

sakarya_basortusu3.jpg