Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, katıldığı tv programında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'ikinci zirve yaşanıyor' sözlerinin 'ikinci dalga' anlamına gelip gelmediğini hakkında görüşlerini paylaştı.
"Tam anlamıyla ikinci dalga dememiz için önce salgının birinci dalgasının bitmesi lazım. Dünyada bu işin kontrol altına alınması lazım" diyen Ceyhan, "Şu anda birinci dalgadaki artış dalgalarından birini yaşıyoruz. Bu böyle devam ederse işimiz gerçekten kolay değil. Bu tedbirler düzeyinde ve halkın uyumu bu düzeyde olursa hiç şüpheniz olmasın, daha 3. artış dönemi göreceğiz, 4. artış dönemi göreceğiz" ifadelerine yer verdi. 

"O dönem geçti"
Ceyhan, "Ankara'da vakalar artmaya başladığında İstanbul'da da artacağını, İzmir'de de artacağını söylüyordum. Bunu bilmek için kaîn olmaya gerek yok"  dedi. Ceyhan, "Bir şehirde artarken siz o şehri korumaya almalısınız. Artık tek merkezli bir salgın değil. Aynı anda İstanbul ağırlığı çekiyor şu anda ama İzmir de artmaya başladı. Bursa, Balıkesir de artıyor. Emin olun Ankara da artacak. Ta ki toplumsal bağışıklık gelişinceye kadar. Burada önemli olan artık ilk dönemdeki gibi bir ilde alınacak önlemlerle, İl Hıfzısıhha Kurulu kararıyla bu salgını kontrol etme dönemi geçti. Şu anda bütün Türkiye genelinde, Türkiye'nin her noktasında uygulanacak tedbirlere ihtiyacımız var" dedi.

"Günlük vaka sayısı en az 5 katı"
Günlük hasta sayısının 2 binler bandında açıklanması hakkında konuşan Ceyhan, "Sadece bakanlığın açıklamalarına göne şu anda vakaların yüzde 20'si belirtili seyrediyor. Yüzde 20'nin yüzde 10'u yoğun bakım ihtiyacı hissediyor. Demek ki yüzde 20'si kadarı semptomlu seyrediyor. O halde bunun tek semptomu olanları içerdiğini kabul etsek de bu 2 bin rakamının, bunun en az 5 katı kadar tespit edilen vaka olması lazım. Keşke bu kadarla kalsa iyi ama bütün ülkelerin bir kat sayısı var" diye konuştu.

"İnsanlar virüsün farkında değil"
Ceyhan, "Bakanlığın açıklamasına göre Türkiye'de 20 bin aktif vaka sayısı varken yapılan taramada 10 binde 26 bulduk dedi. 10 binde 26'yı Türkiye nüfusuyla çarparsanız 215 bin gibi bir rakam çıkar. Demek ki biz saptadığımız aktif vaka sayısının 10 katı kadar kişinin virüsü pozitif olduğunu bulmuşuz. En iyi test yapan ülke bile yüzde 10'unu bulabiliyor. Gerçekten pozitif olan kişi sayısı oldukça yüksektir. 50 bin ile 100 bin arasında bir yerde olabilir Türkiye'nin sayısı. İnsanların boş vermişliğini ona bağlıyorum. İnsanlar bu virüs yükünün farkında değil" şeklinde konuştu.


Türkiye'de son durum
Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı tabloya göre, son 24 saatte 2091 yeni hasta tespit edilirken toplam hasta sayısı 359 bin 784'e çıktı. 69 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle beraber can kaybı 9 bin 727'ye yükseldi. / HABER7