Ofis Sanat Merkezi’nde, AK Parti İlçe Başkanları ve Belediye Başkanlarının katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıda AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, yeni sistemle ilgili ayrıntılı bilgiler paylaştı. Sınavla yerleştirme ve isteğe bağlı adrese dayalı yerleştirmedeki yöntemleri sunumunda paylaşan Milletvekili İsen; “Ortaöğretim kurumlarına kayıt süreci basit, sade ve anlaşılır bir hale getirilerek, her ortaöğretim kurumunun sınav puanı ile öğrenci aldığı model kaldırılmıştır. Sınavsız öğrenci alan liselere yerleştirme için her ilde öğrencilere yakınlık odaklı ‘Eğitim Bölgeleri’ oluşturulacaktır. ‘Eğitim Bölgeleri’ bölgeler oluşturulurken bölgenin genel nüfus verileri, ortaokul öğrenci nüfusu, okulların türleri ve konumları dikkate alınacaktır. Eğitim bölgesindeki her ortaokul, eğitimde süreklilik prensibi çerçevesinde, türleri itibariyle ortaöğretim kurumları ile ilişkilendirilir” diye konuştu.

'Sınav baskısı azalacak'

Veli ve öğrencilerin ortaokula kayıtları esnasında gidebileceği liseyi bileceğini belirten İsen Hoca; “Sınavla öğrenci kabul alan okul sayısı sınırlı ve sınava girmek isteğe bağlı olduğu için öğrenci ve veliler üzerindeki sınav baskısı ve stresi azalacaktır. Tüm öğrencilerin liseye yerleşmek için sınava girdiği modele göre daha eşitlikçi bir uygulamadır. Mahalle liselerinin önemi artacak ve her liseye farklı akademik düzeylerde öğrenci geleceğinden, il veya ilçe düzeyinde, bilhassa okul için akademik çeşitlilik sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

'Güzel bir gelecek'

Yeni sistemin faydalarını göreceklerini vurgulayan Prof. Dr. İsen; “Eğitim, sadece Milli Eğitim Bakanlığına bırakılmayacak kadar önemlidir. Yerel yönetimler, okul aile birlikleri, veliler ve ilgili STK'lar ile birlikte sağlıklı iş birliği gerçekleştirmek, bakanlığa destek vermek zorundayız. Sistemi iyi uygulamamız gerekiyor. Hep birlikte çocuklarımız için güzel bir gelecek hazırlayacağız” ifadelerini kullandı.