Programda SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ayhan Kardan ve Zafer Poyraz, Sakarya Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, daire başkanları ve muhtarlar yer aldı.

188. Yıldönümü

Programın açılış konuşmasını yapan Sakarya Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, “19 Ekim 1829 yılında kurulan muhtarlık müessesesinin bu gün 188. yıldönümü. Başbakanımızın 2015 yılındaki genelgesi ile 19 Ekim kuruluş tarihi itibari ile muhtarlar günü ilan edildi. Burada bulunan ve bizi yalnız bırakmayan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’na ve 16 ilçeden gelen muhtarlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah nice 19 Ekim günümüzü kutlamayı Allah bize nasip eder” ifadelerini kullandı.

İşbirliği ile gelen hizmet

Muhtarlar ile birlikte çalışmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Başkan Toçoğlu, “Yaklaşık 8-9 yıldır birlikte çalışıyoruz. Sizlerle beraber çalışmanın, ortak projeler üretmenin ve bunlardan aldığım verim dolayısıyla bugünlere gelmenin mutluluğunu yaşıyorum. Yaptığımız işbirliği sonucunda şehrimize, mahallelerimize birçok hizmet getirdik. Bu dayanışmamız ve birlikteliğimiz devam ettiği sürece hizmetlerimizde hız kesmeden devam edecektir. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Biz göreve geldiğimizde tüm ilçelerimizin acil sorunlarını masaya yatırdık. Gerek muhtarlardan aldığımız bilgiler ile gerek sahada yaptığımız çalışmalar ile öncelikle 2 sorunun kısa sürede halledilmesine karar verdik. Bunlardan birisi su diğeri ise yoldu ve bu bilgiler neticesinde Sakarya genelinde gece gündüz demeden çalışmalarımıza başladık” dedi.

Altyapıya 1 milyar

Başkan Toçoğlu, “1999 depreminden sonra o günün ekonomik şartlarındaki zayıf hükümetler Sakarya’nın altyapısına ciddi bir yatırım yapamadı. Yaklaşık 1 milyarlık bütçeyi sadece altyapıya harcadık ve önümüzdeki süreç içerisinde de 800 milyonluk bir yatırımın ihalesini yaptık. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde şehrin altyapı sorunu kalmayacak. 2014 seçimlerinden sonra ilk iş olarak kanalizasyon sistemini kurduk. Bizden önce kanalizasyonlar Sakarya Nehri’ne, denize akıyordu. Hamdolsun bugün arıtma tesislerimizinde son teknoloji sistemlerle arıtılarak doğaya deşarj ediliyor. İçmesuyu arıtma tesisleri inşa ettik. Hemşerilerimize temiz ve bol içmesuyu ulaştırdık”. ifadelerine yer verdi.

Yeni projeler ürettik

Üst yapıda da birçok hizmetin Sakarya’ya kazandırıldığını belirten Başkan Toçoğlu, “Sosyal projeler geliştirdik. Sosyal Gelişim Merkezleri inşa ettik. Şehrimize yeni parklar ve yaşam alanları kazandırdık. Yeni duble yollar, asfaltlar yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Bizim sizlerle olan samimi ilişkilerimiz Sakarya halkına hizmet olarak geri dönüyor. Siz bize acil olan işleri ulaştırıyorsunuz, bizde belirli programlar çerçevesinde elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Bu yıl 550 bin ton asfalta ulaştık. Parasal karşılığı 60 milyon lira. Yılbaşına doğru 700 bin tona ulaşacağımıza inanıyorum. 2018’in sene sonunda ise şehir genelimizde asfaltsız grup yolu bırakmayacağız. Bu kardeşlik havası bu dostluk havası her şeyin önündedir. Birlikte ilerleyelim, birlikte milletimize hizmet edelim ve Sakarya’mızı geliştirmeye devam edelim.”

Trenin merkeze gelmesine karşı değiliz

Tren konusuna da değinen Başkan Toçoğlu, “Biz trenin Sakarya’nın merkezine gelmesine karşı değiliz fakat dünyanın hiçbir yerinde şehri ortadan ikiye bölen bir tren yoktur. Trenler merkezlere gelmez, gelirse de genelde yer altından gelir. TCDD bir yönetmelik çıkarmış ve bu yönetmelikte bariyer sistemini kaldırıyor. Kaldırılan yerlere ya üst geçit yapıyorlar ya da geçitleri kapatıyorlar. Bize verdikleri teklif ise 2. geçit ve Donatım Geçidi kapatılacak. 1. geçide ise bir üst geçit yapılacak. Bu geçitler kapanırsa şehir merkezi trafiği çekilmez bir hal alır. Biz trenin yer altına alınmasını önerdik ama maliyeti nedeniyle kabul edilmedi. Hal böyleyken tren meselesinin gündemde tutulması olmuyor. Eğer mümkün bir şey olsa bizler bunu zaten hemen kabul ederiz” dedi.

Potansiyel olursa raylı sisteme geçeriz

Raylı sistemler hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Toçoğlu, “Tabii ki raylı sistemler gelişmiş şehirler için çok önemli bir ulaşım aracı. Ancak bir potansiyel oluşması gerekiyor. Her zaman ifade ediyoruz; biz kamu kaynaklarını kullanıyoruz. İsraf asla söz konusu olamaz. Milletimizin vergileriyle kilometresi 5 milyon euroyu bulan tramvayı yaptığımızda sistemin çok büyük zarara uğraması pek uygun olmaz. Potansiyel arttıkça bizde raylı sisteme geçerirz” diye konuştu.