Ücretli plastik poşetler ve beyanı konusunda Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Tebliğinin Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Başkan Akdardağan, “Yayınlanan tebliğ, plastik poşetler için ödenecek geri kazanım katılım payının beyanı ve tahsiline ilişkin usul ve esasları belirliyor. Tebliğe göre kurumlar vergisi mükellefleri aylık, diğer firmalar ise üç aylık dönemler halinde, poşet satışı yapmamış olsalar dahi beyanname verecekler” dedi.

Akdardağan, “Beyannamelerin, plastik poşetin satışının yapıldığı beyan dönemini takip eden ayın 24’üncü günü saat 23.59’a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda her ay için ayrı gönderilmesi gerekiyor. Beyan edilen paylar, beyannamenin bildirildiği ayın sonuna kadar vergi daireleri veznelerine, PTT işyerlerine, anlaşmalı bankalara ödeneceği gibi www.gib.gov.tr adresi üzerinden banka kartı veya havale ile ödenebilir. Tebliğin Geçici 1’inci maddesine göre, 2019 Ocak ve Şubat ayında satılan plastik poşetlere ilişkin beyannameler 24 Nisan 2019 tarihine kadar verilecek, 30 Nisan 2019 tarihine kadar da ödenecek” diye konuştu.

Beyanda bulunmayanların tespiti halinde 6 Bin TL ve geri kazanım katılım payını ödemeyenlerin ise katılım payı tutarının yüzde 20 fazlası miktarınca cezaya maruz kalacağını hatırlatan Akdardağan, “Ayrıca yanıltıcı beyanlarda bulunanlara da ilgili bakanlıkça idari para cezaları uygulanacaktır. Üyelerimizin mağduriyet yaşanmaması için belirtilen tarihlere uyarak beyanda bulunmasını önemle rica ederiz. Tebliğe göre, faaliyetleri sırasında hiçbir şekilde plastik poşet kullanmayan veya münhasıran kağıt, karton, tekstil gibi plastikten farklı bir malzemeden imal edilmiş poşet kullanan satış noktaları Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi vermeyecek” dedi.