9 yıldır toplantılarına devam eden Sakarya Düşünce ve Dayanışma Platformu, Hasan Demir başkanlığında bir araya geldi. Her toplantıda değişik kesimlerden tanınmış isimleri konuk ederek ülke gündemini değerlendiren platformun bu ay ki konuğu ise AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk oldu.
Toplantıya platform üyelerinin yanı sıra Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ile Hak İş Sakarya İl Başkanı Mesut Gökdemir de katıldı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk toplantıda yaptığı konuşmada, 15 Temmuz’da FETÖ’nün hain darbe girişimini değerlendirdi.
15 Temmuz’un klasik anlamda salt, tek başına, doğrudan Türkiye’yi ilgilendiren bir terör saldırısı olmadığını ifade eden Milletvekili Metin Külünk, yaşananların küresel bir terör hareketi olduğunu dile getirdi.

“İlk hedef Erdoğan’ı ortadan kaldırmak”
“Darbe girişiminin ilk hedefi Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ı doğrudan ortadan kaldırmak, ikinci etabı ise Rusya Devlet Başkanı Putin’i tasfiye etmekti” diyen Külünk, “Şayet Türkiye’de 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi başarılı olsaydı, hedeflerine ulaşabilselerdi, bu hedefin en önemli sonucu Türkiye bir iç savaş üzerinden parçalanacak ve Türkiye tamamen etkisizleşerek dünya sahnesindeki gücü yok edilecekti. Eğer bunu başarabilselerdi, bunun arkasından gelebilecek adres Rusya idi” şeklinde konuştu.

“Dünya tek kutuplu değil”
Bu süreçlerin hepsinin liderler üzerinden yönetildiğine dikkat çeken Külünk, “Çünkü, Putin dağılan Sovyetler Birliği’nin ardından yeniden Rusya’yı sahip olduğu kaynaklar üzerinden derleyip toparlayarak dünya siyasetinde küresel siyasette etkili bir noktaya getirip, milli bir Rusya gücü olduğunu ortaya koydu ve küresel siyasette Rusya’nın etkisinin göz ardı edilemeyeceğini hissettirdi. Berlin duvarının yıkılması tek kutuplu bir dünya dayatmasını önümüze koydu. Oysa 11 Eylül saldırılarıyla gördük ki dünyanın tek kutuplu olabilmesi tartışılmaya başlandı, terör üzerinden dünya tartışılmaya başlandı. Dünyanın tek kutuplu gitmeyeceği, Amerika’nın kendi içindeki tartışmalarda da ortaya çıktı” dedi.

“Rusya ile ilişkiler düzelmeseydi 15 Temmuz’a gerek kalmayacaktı”
Türkiye’nin, Rusya ile uçak krizinin öncesinde son derece pozitif ilişkiler sürecine döndüğünü söyleyen Külünk, “Suriye üzerinden Türkiye ile Rusya’nın çatışmasını isteyenler aslında 15 Temmuz kalkışmasına ihtiyaç olmadan bu işi halletmek istiyorlardı. Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinin ardından ilişkiler yeniden düzelmeseydi zaten 15 Temmuz’a da gerek kalmayacaktı. 15 Temmuz’da eğer hedeflerine ulaşabilselerdi, küresel siyasette Obama’dan kurtulacaklardı. Kasım seçimleriyle bakış açısı bu. Benim analizim bu yönde. Kim kaldı Sayın Erdoğan ve Putin. Bu ikisi de sahneden çekilmeli, çünkü engeller. 15 Temmuz gecesinin doğrudan hedefi Sayın Erdoğan idi. Bana göre ikinci hedefi de Sayın Putin idi” diye konuştu.

FETÖ ile mücadele çalışmaları sürüyor
AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk’ün ardından Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş da bir katılımcılara bir konuşma yaptı. Vali Coş, “FETÖ mensuplarının kalkıştığı darbe girişimi nedeniyle bu terör örgütü mensuplarının hem askeri bürokraside, hem de sivil bürokraside gizlenmiş ve darbe girişimine karışan tüm mensuplarının belirlenmesi ve bunların haklarındaki yasal işlemlerin yapılması konusundaki çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda çeşitli kurum ve kuruluşlarımızda değişik çalışmalar yapıldı ve bazı personelin görevden uzaklaştırılmalarına karar verildi. Haklarında adli işlemlerin yapılması gündeme geldi. Devletin imkanlarını devlete ve millete karşı kullanan, aziz milletimize talimat alınca gözü dönmüşçe kurşun bile sıkabilen, bomba bile atabilen bu hain terör örgütünün tüm mensupları devlet teşkilatından temizleninceye kadar mücadelemiz amansız bir şekilde devam edecek. Bunların bütün mensuplarının devlet teşkilatından ve tüm birimlerden ayıklanması lazım. Suç işleyenlerin ise yargılanarak cezalandırılması lazım. Devletimiz bu doğrultuda gerekli çalışmaları hukuk çerçevesinde devam ettiriyor” dedi./ www.adagündem.com