Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu 597. hafta açıklamasında, batılı hükümet temsilcileri ve bürokratların ardından CIA başkanı ve Amerikan Genelkurmayı’nın Türkiye’ye gelişiyle ilgili olarak “Türkiye'ye bu yoğun ilginin arkasında ne tür bir siyasetin olduğu hepimiz tarafından merak ediliyor. Bu aşamada şu geleneksel sorumuzu sormalıyız: Hayrola?” dedi.

Platform adına Diriliş Saati Dergisi’nden Ali Gürler’in okuduğu açıklamada, “Son süreçte Amerika ve batılı müttefiklerinin 15 Temmuz'da kaybettikleri itibarlarını tekrar kazanmayı ve Türkiye ile ittifak tazeleyerek Ortadoğu'ya dönük yeni bir planı hayata geçirmeyi planladıklarını düşünüyoruz… Batıya güven olmayacağını, batının ne denli ikiyüzlü olduğunu anlamak için son beş yıldır Suriye'de yaşadıklarımız ve 15 Temmuz darbe girişimi yetmiyor mu? Türkiye'nin Amerika'dan bağımsız bir politika izlemesinin ne denli elzem olduğu ortaya çıkacaktır. Bağımsız bir Türkiye hem bu ülke halkının, hem de ümmetin umudu olacaktır. Bölgesel ittifakları önceleyen, özellikle de İslam birliği için çaba gösteren bir Türkiye; hem bölge barışı, hem de dünya barışı için önemli bir aktör olacaktır” ifadeleri kullanıldı.


Açıklamanın devamında ülkedeki ekonomik gidişat ile referandum sürecindeki kutuplaşmaya dikkat çekilerek, “Türkiye zor bir süreçten geçiyor. 2016'nın son çeyreğinde işsizlik %12,1'e ulaştı. Bu rakam son 7 senenin zirvesini oluşturuyor. Ürettiğinden çok tüketen bir Türkiye'nin geleceği yoktur. Türkiye'nin tüm iç dinamiklerini kullanarak; teknoloji üreten ve üretim gücünü geliştiren bir ekonomik, sosyal ve bilimsel seferberliğe ihtiyacı vardır.. Çözüm; birlik ve beraberlik ruhunu yakalamış bir Türkiye'den geçmektedir. Ülkemizin suni gündemlerle ayrışmasına izin vermemeliyiz. Mezhebi ve etnik ayrışmayı körükleyen her düşünce ve tavrı halkımızın vicdanında mahkum etmeliyiz. Başkanlık tartışmaları üzerinden bir ayrışmaya meydan verecek söylem ve eylemlerden uzak durmalıyız. Evet ya da hayır demeyi vatanseverlik ya da vatana ihanet olarak değerlendiren fanatik ve bölücü yaklaşımlara meydan vermemeliyiz. Halkımızı, ayrışmaya hizmet eden her türlü söylem ve eylem konusunda hassas olmaya ve karşı durmaya davet ediyoruz” denildi.