Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 2013 yılında ülkemizdeki 52 Teknokent içerisinde en yüksek performansa sahip 4. Teknokent unvanını alan Sakarya Teknokent, 2014 yılında TÜBİTAK-TEYDEB 1513 kapsamında 10 milyon TL destek almaya hak kazanan toplam 5 Teknoloji Transfer Ofisinden (TTO) birini bünyesine kazandırdı.

Prof. Dr. Tahsin Engin, üniversite-sanayi işbirliği konusunda 2015 yılı içerisinde 20’nin üzerinde projeye start verdiklerini, amaçlarının akademisyenlerle sanayicilerin işbirliğini arttırarak nitelikli buluşların ülke ekonomisine kazandırılması olduğunu ifade etti. Hem akademisyenleri ve sanayicileri bilinçlendirmek, hem de buluşların patentlenmesi konusunda farkındalık oluşturmak için, 2015 yılı içerisinde çeşitli eğitimler planladıklarını kaydeden Engin, bu doğrultuda geçtiğimiz günlerde Adres Patent firması ile ortaklaşa Triz (Çelişki Matrisi), Patent Araştırma& Araştırma Raporu Yorumlama, Koruma Kapsamı ve Patent Haklarının İhlalinin Tespiti, Patentin Ekonomik Değeri ve Ticarileştirme konularını kapsayan bir eğitim programı düzenlediklerini söyledi.

Geçen 2 ay içerisinde üniversiteden başta TÜBİTAK olmak üzere diğer ulusal ve uluslararası fonlara SAÜ adına yapılan proje başvurularında rekor kırıldığını vurgulayan ADAPTTO Yöneticisi Prof. Dr. Tahsin Engin konuşmasını şöyle sürdürdü: “100’ün üzerinde bilimsel projenin hazırlanmasına doğrudan veya dolaylı olarak destek veriyoruz. Sadece Sakarya Üniversitesi olarak her ay Türk Patent Enstitüsü’ne 5-6 civarında patent veya faydalı model başvurusunda bulunuyoruz. Ayrıca son 1.5 yılda akademisyenlerimize ait 50’nin üzerinde patent başvurusunu onlara hiçbir yük yüklemeden gerçekleştirdik. Bundan sonra amacımız sadece patent başvuruşu almak veya yapmak değil, aynı zamanda bunları pazarlamak olacaktır. Çok iyi futbol oynamanıza rağmen gol atamamışsanız, başarınız gölgelenmiş, emekleriniz karşılık bulamamış demektir. Bu açıdan teknoloji transfer ofislerinin golü, koruma altına almış olduğu fikri mülkiyetlerin satışı ve böylece gelir getirici hale gelmesidir.”