ÖZTÜRK: “KENTSEL DÖNÜŞÜME MECBURUZ”
Erenler Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının destekleriyle yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük alanda yapılan Kentsel Dönüşümünde birinci etabı kapsayan 280 konut ile 2 ticaret merkezi inşaatları sorunsuz ilerliyor. Birinci etap çalışmaları ve genel olarak Kentsel Dönüşümde gelinen son noktanın anlatıldığı toplantıda basın mensuplarıyla buluşan Erenler Belediyesi Başkanı Cavit Öztürk, “Dar bir ilçeyiz ve imara açık alanımız yok bu yüzden ilçeyi yenilemek için kentsel dönüşüme mecburuz” diye konuştu.

İLK ETAP 2016 OCAK’TA BİTECEK
Erenler Belediyesi Başkan Yardımcısı Muhammet Kıratlı, Kentsel Tasarım Müdürü Suat Uygun, İmar Müdürü Musa Güngör ve Fen İşleri Yetkilileri Kenan Artul ile Volkan Teker’in katıldığı toplantıda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Başkan Öztürk, ilk etap çalışmalarının 2016 yılı Ocak ayı itibariyle biteceğini söyledi. Öztürk toplantıdan sonra basın mensuplarıyla birlikte inşaat alanını gezdi.

“ÇALIŞMALARIN HIZI VATANDAŞI MEMNUN ETTİ”
Türkiye’nin ilk kentsel dönüşüm ihalesinin protokolünü Bakanlıkta imzalayan Belediye olan Erenler Belediyesi, ilk etap çalışmalarında büyük yol kat etti. İlk etap çalışmalarına başlamadan önce sorun yaşadıklarını ancak ilerleyen zamanda sorunları aştıklarını ifade eden Başkan Öztürk, “İlk etaptaki çalışmaların hızı vatandaşlarımızı memnun etti. Kafasında soru işareti olanlar çalışmaları görünce rahatladı. Şuanda ilk aşamamızda olmamıza rağmen kentsel dönüşüm alanı içerisinde olmayan yerlerden bile ciddi bizi de dahil edin teklifleri alıyoruz” dedi.

BİNALARIN TEMELİ KAZIKLAR İLE GÜÇLENDİRİLDİ
İlk etapta yapılan binaların 5 katlı olarak inşa edilmesi ve Kentsel Dönüşüm alanında 10 katlı bir otel projesinin olması sebebiyle yapılan eleştirilere bir açıklama getiren Başkan Öztürk, “İlk etapta iki ayrı ölçütte binalarımız var. Binaların zeminlerinde 100 ve 130 adet 15 metre derinliğinde kayaya saplanmış 80 santimetre kalınlığında kazıklarımız var. Hesaplar yapılarak bu noktaya gelindi. Binalarımızın çökme şansı sıfır diyebiliriz. Attığımız her adımı, aldığımız her kararı vatandaşlarımızla paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“YAP YIK MODELİYLE HAREKET EDİYORUZ”
Kentsel Dönüşümde ikinci etap ve roman vatandaşlar için yapılacak konutlar hakkında açıklamalarda bulunan Öztürk, “Yık yaptan ziyade yap yık modeliyle hareket ediyoruz. Bir yandan ilk etaptaki konut inşaatlarımız son aşamaya doğru ilerlerken diğer yandan da 1071 konut yapımını içeren ikinci etap ile ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Roman vatandaşlarımız için yapacağımız yeri de Adapazarı Belediyemizden devraldık. Bakanlık onayı verdi ve çalışmalarımız resmen başladı” dedi.

DIŞARIDAN GELENE EV YOK
Roman vatandaşlar için yapılacak konutlarda hem güvenli bir yaşam alanının oluşturulması hem de yaşam kalitesinin yükselmesi sağlanacak. Bu konuda da bakanlık düzeyinde ilk adımın atıldığını müjdeleyen Öztürk, “Kentsel Dönüşümden yararlanmak için bölgeye sonradan gelen hiçbir roman vatandaşına ev vermeyeceğiz. Kim hak kazandıysa o ev sahibi olacak. Onun dışında kaçak yapılar dahil bir dikili ağacı olanı bile değerlendirdik” şeklinde konuştu.

KOMŞULUK İLİŞKİLERİ BOZULMAYACAK
Öztürk, Kentsel Dönüşüm ile birlikte önceden evlerinde ikamet eden vatandaşların komşuluk ilişkilerinin bozulmaması için ev seçme hakkı tanıdıklarını ifade ederken, yeşil alan konusunda çok titiz davrandıklarını, Kentsel Dönüşüm ile birlikte yeni yapılacak bölgede şuanda bulunanın 3 katı fazla olacağını söyledi.

48,2 HEKTARLIK ALANI KAPSIYOR
Kentsel Dönüşüm, Erenler İlçesinde Yenimahalle ve Küpçüler Mahallesi içinde yer alan 48,2 hektarlık alanı kapsıyor. Yerinde dönüşüm ilkesine göre uygulama yapılacak bölgede 846 hak sahibi ve 1392 adet birim bulunuyor. /İHA