SATSO konferans salonunda gerçekleşen toplantıya SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, SATSO 21. Meslek Komitesi Başkanı Taner Belge, MASFED Başkan Yardımcısı Erdoğan Bayrak ve DOD A.Ş. Satış ve Pazarlama Müdürü Erol Gündoğan ile çok sayıda sektör temsilcisi katılım gösterdi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, otomotiv sektörünün dinamik olduğunu belirterek her türlü değişime reaksiyon gösterdiğinin altını çizdi. Meclis Başkanı Talip Kuriş konuşmasında şunlara değindi; “Ülkemizin lokomotif sektörleri arasında yer alan otomotiv sektörü 2018 yılındaki artışla dikkat çekti. Yükselen kredi maliyetleri ve değişken kurlarla birlikte artan sıfır km otomobil fiyatları araba almak isteyen tüketiciyi ikinci el otomobil almaya yönlendirmekte. İkinci el otomobil ticaretindeki bu yükselişin online platformlar sayesinde olduğunu görüyoruz. Geçen seneye oranla bu sene online ikinci el otomotiv pazarında yüzde 36’lık bir artış gerçekleşmiştir. Sektörün daha fazla büyüme potansiyeli olması bir fırsatken; güven, kayıt dışılık ve kurumsallaşma gibi konularda yaşanan önemli sorunlar, bu gelişimin önündeki tehditler arasındadır. Sektörün online satışlar kapsamındaki yükseliş trendi; bizlere bu sektörde de teknolojiyi yakından takip etmemiz ve e-ticaret avantajından faydalanmamız gerektiğini gösteriyor.

Sakarya otomotiv sektöründe gerek ana sanayi, gerek yan sanayi ile öyküsü olan bir kenttir. 100 yıllık bir otomotiv hikayesinin ev sahipliğini yapmış Sakarya, bugün de gelişen ve değişen koşullara ayak uydurmak ve hatta öncülük etmek için gayret ediyor. Bizler de Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak hem sanayi hem de ticarette markalaşmasına yönelik çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Ayrıca sektörümüzün yedek parça ticareti ile iştigal eden üyelerinin en büyük sorunu olan nitelikli istihdam konusunda da çözüm odaklı ve süreklilik arz eden çalışmalara imza atıyoruz” ifadelerini kullandı.

Toplantının devamında konuşan MASFED Başkan Yardımcısı Erdoğan Bayrak, sektörün çok hızlı bir şekilde yön değiştirdiğini belirterek, “ MASFED olarak 2010 yılında bu sektöre bir tanım getirmek amacıyla kurulduk. MASFED olarak motorlu araç satıcılarına yeterlilik belgesi verme hakkında sahip olan il kuruluşuz. Ülkemiz genelinde 13.500 kişiye yeterlilik sıvanı gerçekleştirdik ve belgelerini teslim ettik. Şu anda 56 ilde hizmet vermeye devam ediyoruz. Bu meslekte bir nitelik olmasını, profesyonel kişilerin bu mesleği yapmasını sağlayarak bu sektörün standart’ını yükseltmek için çalışıyoruz. Sakarya’nın da devam eden mevcut projeleri ile bu sektörde önemli bir konuma geleceğini düşünüyoruz” dedi.

DOD A.Ş. Satış ve Pazarlama Müdürü Erol Gündoğan, ikinci el pazar istatistikleri, 2020 yılı için sektörden beklenenler hakkında bilgiler vererek, “Bizler yenilikçi bir vizyon ile çalışıyoruz. Ülkemizde ikinci el sektöründeki en büyük endişe ve sorun güven meselesidir. Bizler bunu aşmak ve ikinci elde yenilikçi ve güvenilir olarak hizmet verme vizyonu ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ülke genelinde 28 ilde tüketicinin ikinci el otomobil alışverişinde kendisini güvende hissetmesi için çalışıyoruz” dedi.

Verimli geçen toplantı, karşılıklı soru-cevap şeklinde görüş alışverişleri ile sona erdi.