Tüm dünyaya hızlı bir şekilde bilgisayar ortamında yayılan ve maillere gönderilen “On est tous Paris” isimli virüsün dolandırıcılar tarafından esnafın, vatandaşların kimlik bilgilerini ve hesap bilgilerini çalmak için hazırlandığı ortaya çıktı. Pazar gününden itibaren Avrupa’da ve Türkiye’de hızla yayılan virüse karşı Sakarya Sarraf Kuyumcu ve Mücevherciler Derneği Başkanı Serkan Serbes esnafı ve vatandaşları uyardı.

Serbes yaptığı açıklamada, “Sakarya Kuyumcular Derneği olarak watsapp grubu kurduk. Bu grup ile Sakarya’daki bütün kuyumcuları bilgilendiriyoruz. Grupta emniyet ve basın mensupları da var. Bu sayede 6 hırsızlık vakasını çözdük. Çözdüğümüz olaylar bu tarz gruplar olmasaydı çok uzun süreler alabilirdi. Bunu minimuma indirgedik” dedi.

Esnafı ve kuyumcuları “On est tous Paaris” isimli virüse karşı uyaran Başkan Serbes, “Grubumuzdan gelen her türlü mesajı ciddiye alıyoruz. Emniyet de bizimle bazı mesajları paylaşıyor. En son gelen ve paylaşılan bilgiye göre 'On est Tous Paris' adında bir virüsün hızla yayıldığı yönünde. Bu virüste bir çocuk eli çıkıyor, bebek künyeli. Bu virüse yakalanmış veya bu virüse yakın farklı virüsleri de tespit etmiştik. Bizim için bütün kuyumcuların artık envanterini internete bağlı bilgisayarlar da tutuyor olmaları çok önemli. Alacak ve verecek kayıtlarını içerisinde tutuyorlar. Bu tarz virüsler sayesinde hackerler bilgisayarı kilitliyor ve açılması için sizden para talep ediyorlar. Bu virüs ile organize sanayi bölgesinde bilgisayarları kilitlenmiş bazı fabrikalar bulunduğunu öğrendik. Bu konuda esnafımızı uyardık” diye konuştu./ İHA