Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Sulak alan yönetim planının revize edilmesi ve turizme dönük altyapı tesislerinin tamamlanması ile Acarlar Longozu’nu bölgenin tabiat turizmi cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Bakan Eroğlu’nun geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği Sakarya ziyareti esnasında dile getirdiği “Acarlar Longozu Nilüfer Şenliği” çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilecek. Acarlar Longozu Nilüfer Şenliği, yarın Başoğlu köyünde düzenlenecek.

Ziyaretçilerini cezbeden bir güzelliğe sahip olan Acarlar Longozu’nu dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini belirten Eroğlu, “Ülkemizde sadece 3 tane bulunan su basar ormanlardan biri olan Acarlar Longozu’nu dünyaya tanıtacağız. Acarlar Gölü Longoz Ormanı’nın geniş kitlelere tanıtımı ile hem yörenin kültür ve turizm potansiyeline katkı sağlayacağız, hem de burayı gelir getiren bir alan haline getireceğiz” diye konuştu.

243 KUŞ TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Acarlar Longozu deniz, göl, kumul ve orman ekosistemlerini bir arada barındıran dünyanın nadir tabiat köşelerinden biri olma niteliğini taşıyor. Sadece burada bulunan su menekşesi, keşfedildiği günden beri, yurtiçi ve yurtdışından büyük ilgi görüyor. Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü alanın yakınında yer alan Longoz, zengin bitki ve hayvan türlerini barındırıyor. 243 kuş türüne ev sahipliği yapan longoz biyolojik çeşitliliğiyle görenleri hayran bırakıyor.

Türkiye’deki üç önemli subasar ormandan biri olması sebebiyle büyük önem taşıyan Acarlar Longozu’nda yapılacak çalışmaların yer aldığı yönetim planı revizyonu ile sahanın 3 farklı yerinde kuş gözlem kule ve kulübeleri, ahşap yürüyüş yolları, ziyaretçi merkezleri yapılması hususları öne çıkarıldı. Bu kararlara plan revizyonunda yer verilmesi sağlanacak.

Planda ayrıca, sahada var olan ve çözüm bekleyen sorunlar ilgi gruplarıyla toplantılar yapmak ve katılımcı yaklaşım sergilemek suretiyle değerlendirilerek çözüm yolları ve ileriye dönük hedef ve stratejiler belirlenecek.

Nilüfer Şenlikleri ise yarın saat 13.30’da Kaynarca Turnalı Köyü’nde doğa yürüyüşü ve longoz gezisi ile başlıyor. Şenlik, saat 20.00’da Başoğlu Köyü’nde Karadeniz müziğinin sevilen gruplarından biri olan Karmate konseri ile devam edecek.  Nilüfer Şenlikleri kapsamında ayrıca halk oyunları gösterileri ve yarışmalar da düzenlenecek.

Acarlar Longozu Nilüfer Şenlikleri’ne şehir merkezinden katılmak isteyen vatandaşlar için yarın saat 12.00’da Kent Meydanı’ndan ücretsiz otobüs kaldırılacak.