Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Adapazarı Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kopal, son günler yerel ve ulusal basında gündemi oluşturan, pide ve dönerlerde at eti bulunmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Adapazarı’nda 4 işyerinde pide ve dönerde at eti kullanılmasıyla ilgili olayın 2010 yılı Mayıs ayında meydana geldiğini ifade eden Kopal, zanlıların o günlerde deşifre edilmediğini belirterek; “Şahıslar mahkemelik oldu ancak hala aynı işi yapmaya devam ediyorlar” dedi.

Kopal, “Olay 2 yıl önce meydana gelmiş. Ancak o günlerde bu işin üzerine gidilseydi, biz bugün bunları konuşmuyor olacaktık. Bu işi yapanlar belli ve alışkanlık haline getirmişler. Zanlılar mahkemelik. Mahkeme 2 yıldır devam ediyor fakat bu kişiler aynı mesleği yapmaya devam ediyor. Bu kişilerin bir an önce deşifre edilmesi gerekiyor. Esnaflıktan da men edilmeliler” diye konuştu.

Konuyla ilgili caydırıcı tedbirlerin alınmasının şart olduğunu belirten Nihat Kopal, “Bu memlekette ekmek arası döner ve ayran 1,50 TL’ye satılıyorsa ve bunu halkımız yiyorsa içinde ne olduğunu sormak lazım. 1,50 liraya zaten marul, ketçap ve ayranın maliyetidir. Nerede bunun içindeki etin ücreti? Ucuz diye döner ekmek almayın. Ucuz diye tavuk döneri almayın. Gerçek dana etinden ekmek arası döner ayranın maliyeti 5 TL’den aşağı olamaz. 3 TL’ye, 5 TL’ye dört çeşit yemek olamaz. Bunun altından çok şeyler çıkar. Ucuz yemek ve döner yememek lazım. Ucuz yemek ve döner satanlar o günkü eti nereden aldığını, faturasını müşterinin görebileceği bir yere asmalı. Ve bunları gıda kontrol yetkileri ile vergi daireleri sık sık kontrol etmeli. Tek tırnaklı eti Adapazarı’na Düzce ve Bolu’dan getiriliyor. Bazı aşçılar il dışından poşetlerle et taşıyor. Bu etler nerden geldiği ise belli değil” dedi.

1 kilo tek tırnak eti bulsunlar görevi bırakırım

Adapazarı Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kopal, bu tür iş yapanların Allah’tan korkmadığını dile getirerek, “Ben bu mesleği 33 yıldır yapıyorum. 23 yıldır da Adapazarı Kasaplar Odası Başkanıyım. Eğer benim kasabımda ve esnaf arkadaşlarımın kasabında 1 kilo tek tırnaklı eti bulunursa ben başkanlık görevini o an bırakırım ve Tarım İl Müdürlüğünün değerli elemanları o işyerini kapatmadan ben kapatırım.  Onlardan önce cezayı ben keserim. Eğer yapamazsam bu görevi bırakırım” şeklinde konuştu./ Tuğçe İNCİ