Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Savaş Yapı Denetim firmalarının peş peşe kapatılmasının ardından çeşitli sıkıntılar yaşamaya başladıklarını belirtti.

Yapı Denetim Firması ile çalışan Müteahhit firmalara, belediyelere ve Sakarya’ya bağlı tüm kazalarda devam eden inşaatların geçici olarak en az 2-3 ay durmasına sebep oluyor. Müteahhit firmalarının işe devam etmesi için yapı denetim firmasını değiştirmesi, yani başka bir yapı denetim firmasına devir etmesi gerekiyor. Bu devir olayı tüm yapı denetim işlemlerinin yeniden yapılandırılması ve zaman kaybı anlamına geliyor.

Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Savaş, “İşinde ehil, dürüst ve güvenilir çalışan Yapı Denetim firmalarının az olması bir kısmının da kapatılması bu sektörde faaliyet gösteren firmaların, inşaat sahiplerinin ve belediyeleri büyük sıkıntılara sokmakta. Ayrıca inşaatların gecikmesine, maddi ve manevi olarak inşaat sektöründe faaliyet gösteren bu firmaları zarara sokmaktadır” dedi.

Başkan Kadir Savaş, iş akışında çok sıkıntılar çıktığını, yapı denetim mevzuatlarının gözden geçirilip, yapı denetim sektörünün bir an önce düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Savaş, “Bu arada müteahhit firmalarının yaptığı hataları yapı denetim firmalarına yıkmak yerine, yapı denetim firmalarını da denetleyecek, onları zaman zaman ikaz edecek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yanı sıra Özel Müşavirlik Bürolarının kurulması daha uygun olacaktır” diye konuştu.

Yapı denetim firmalarının kapatılması konusunda yetkililerin bu konuya bir an önce eğilmeleri gerektiğinin altını çizen Savaş, “Kapatılan veya cezalandırılan yapı denetim firmalarının ellerinde bulunan inşaatların, bitmeye yakın olanlarının yani yüzde 75-80 civarında tamamlanan binalar tespit edilerek bu tip inşaatların başka bir yapı denetim firmasına devir edilmeden, bitirilmesi için gerekli zamanın tanınması gerekmektedir. Ancak o zaman inşaat firmalarının ve belediyelerin yükünü hafifleteceği inancındayım” dedi.

Başkan Savaş, “Sakarya’nın gelişmesi ve geleceği için güvenilir, işinin ehli, düzgün çalışan, Yapı denetim firmalarına ihtiyaç olduğu gibi, düzgün iş yapan İnşaat Müteahhitlerine de ihtiyaç olduğunu da unutmamalıyız. Yanlış iş yapan, düzgün çalışmayan, güvenilirliğini yitirmiş İnşaat Müteahhitlerini hep birlikte uyarmalıyız” diyerek sözlerini noktaladı.