SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Zekai Şen katıldı. Mühendis kelimesinin Arapça karşılığının ‘hendese’ olduğunu ve bunun geometri anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Zekai Şen, geometrinin Eski Mısır’da Nil Nehri’nin taşması sonucu toprak sınırları kaybolan halkın bir çözüm yöntemi olarak ortaya çıktığını kaydetti. Prof. Dr. Zekai Şen, mühendislikte asıl önemli olanın geometri olduğunu ve geometri ifadesinden şekil bilgisini kastettiğini söyleyerek, Eflatun ve İbn-i Haldun gibi düşünürlerin geometriye bakış açılarını anlattı.

BİLİM AŞKI ASIRLARCA SÜRER
Bilim aşkının asırlarca sürdüğünü ifde eden Şen, “Aşık olursun ama öncelikleri vardır. Matematik başka bir şey, bilim başka bir şey. Bilim aşkı diğer aşklara benzemez. Onlar gelir geçer. Bilim aşkı asırlarca sürer” dedi. Felsefenin de bilimle iç içe olması gerektiğine işaret eden Şen, hür düşüncenin gerçekleşmesi için mantık ve bilim felsefesinin gerekli olduğunu söyledi.

GEOMETRİK DÜŞÜNEN KOLAY KOLAY YANILMAZ

İnsanın düşüncesini geometrik ve şekil olarak aklında canlandırdığında kolay kolay yanılmayacağını vurgulayan Prof. Dr. Zekai Şen, “Geometri denince aklınıza sadece küp, prizma, üçgen gelmesin. Matematikteki formüllerin arkasında da şekiller vardır. Geometri şekil bilgisidir” ifadelerini kullandı. Mühendislik eğitiminde matematik ve fizikten önce geometrinin önemli olması gerektiğini belirten Şen, eğitimde İngilizce ders verilmesinin zararlarından da söz etti. Prof. Dr. Zekai Şen, konuşmasının devamında öğrencilere geometriyle ilgili sunum yaptı.