Serenli, “Manevi derecesi çok yüksek ve kazancı pek büyük olan Ramazan ayına 27 Haziran Cuma günü akşamı itibariyle teravih namazını kılarak girmiş olacağız ve 28 Haziran Cumartesi günü de, Ramazanın orucuna başlamış olacağız. Hepimize mübarek olsun! Yüce Allah’ın bizlere lütfettiği nimetlerden birisi de Mübarek Ramazan ayıdır. Ramazan ayı ibadet, rahmet ve mağfiret ayıdır. Bereketi bol, hayrı çok olan bir aydır. Bu ay, yardım, bağış, rahmet ve ihsan ayıdır. Ramazan ayı, bir yıllık maddi ve manevi kirlerden temizleneceğimiz, insanî duyguların coştuğu, tövbe edip hakka yönelme şuurunun geliştiği maddî ve mânevî bir olgunlaşma ayıdır. İnsanlığı, fikrî ve ahlâkî sapıklıktan, cehaletten kurtarıp, ilme, medeniyete ve dolayısıyla ebedî saadete ulaştıran Kur’an-ı Kerim, bu ayda nazil olmuştur. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, bu ay içerisinde yer almaktadır. Oruç, Hz.Adem (a.s)’den beri bütün insanlara farz kılınmıştır. Orucun farz oluşu ayet ve hadislerle sabittir. Allah (c.c) Kur’an-ı Kerimde mealen şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler, günahlardan korunmanız için sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günlerde oruç, farz kılındı.” (Bakara : 183) Bir başka ayette de şöyle buyurulmuştur, “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak kendisinde Kur’an’ın indirildiği aydır. Sizden her kim bu ayda bulunursa oruç tutsun.” (Bakara 185)

Ramazan ayının Kur’an ve oruç ayı olmasına vurgu yapan Sevgili Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuşlardır; “Oruçla Kur’an kıyamet gününde kula şefaatçi olurlar. Oruç der ki : “Ey Rabbim! Ben onu gündüz yemekten ve şehvetlerden men ettim. Sen onun hakkında benim şefaatimi kabul et. “Kur’an da şöyle der; “Ey Rabbim! Ben onu geceleyin uykudan men ettim. Öyle ise Sen de, benim onun hakkındaki şefaatimi kabul et. “Ve de şefaatleri kabul olunur.” (Müsned Ahmet b. Hanbel 11/199)

Oruç tutmanın Allah (cc)’ın emrini yerine getirmenin yanında orucun sıhhî, ahlakî ve içtimaî bir takım faziletleri ve hikmetleri vardır. Oruç sıhhat kazandırır. Zira mütemadiyen çalışarak yorulan mide ve diğer hazım organları faaliyetlerini azaltarak dinlenirler. Nitekim Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır: "Oruç tutunuz ki, sıhhat bulasınız" (Tergip Terhip C. 11, s.232) "Her şeyin bir zekatı vardır, vücudun zekatı da oruçtur. Oruç sabrın yarısıdır."(Tergip Terhip C. 11, s.208) buyurmuştur. Oruç, zenginleri şefkat ve merhamet duyguları ile fakirlere, yoksullara ve kimsesizlere bağlar. Oruç tutmakla, zenginler, fakirlerin halini anlarlar; kibir ve gururdan vazgeçerek onlara yardım ederler. Oruç tutmaktan maksat,  nefsin terbiye ve ıslahı ile Allah'tan korkup, günahlardan ve fenalıklardan çekinmektir.

Nefsimizi yemekten, içmekten ve diğer arzulardan men ettiğimiz gibi, orucumuzun makbul olması için şu hususlara riayet etmemiz gerekmektedir.

1. Gözümüzü Allah'ın men ettiği şeylerden, dilimizi yalan, gıybet, koğuculuk gibi kötülüklerden korumalıyız. Yüce Peygamberimiz bu konuda şöyle buyurmaktadır: "Bir kimse oruçlu olduğu halde yalanı, dedikoduyu, yalanla iş görmeyi bırakmazsa Allah'ın, onun yemesini, içmesini terk etmesine ihtiyacı yoktur." (Tac C. 6, s.253)

2. Oruçlu iken her türlü münakaşadan ve kavgadan kendimizi korumalıyız. Nitekim Peygamber (s.a.v.); "Sizden biriniz oruçlu olduğu zaman çirkin sözler söylemesin. Cahiller gibi hareket etmesin. Her kim kendisine sataşır, çirkin söz söyler, dövüşmek isterse, ona ben oruçluyum desin"(Tecrid-i Sarih C.6, s.253)  buyurmaktadır.

Bir Hadîsi Kudsî’de Yüce Allah şöyle buyurmaktadır; "Adem oğlunun işlediği her hayır ve sevabın ecri on mislinden yedîyüz misline kadar artırılır. Fakat oruç böyle değildir. Oruç, sırf benim rızam için yapılan ibadettir. Onun mükafatını ancak ben veririm. Çünkü kulum yemesini, içmesini ve bütün arzularını rızam için terketmiştir." (Tecrid-i Sarih C.6. s. 300)

Bu duygu ve düşüncelerle, tüm Sakarya’lıların Mübarek Ramazan ayını tebrik ediyor, milletçe birlik ve beraberlik içinde daha nice mübarek ramazan aylarına kavuşmayı diliyor, bu ayın başta bütün müminlerin affına vesile olmasını Cenâb-ı Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.