Toplantı, SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Tever ev sahipliğinde SAMİKOP Başkanı Lütfi Sunman yönetiminde, bölgede hizmet veren mobilya sektör temsilcilerinin iştiraki ile gerçekleştirildi.

“Mobilyacılar kümelenmeli”

Açılış konuşmasını yapan SAMİKOP Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Sunman, Sakarya’nın mobilya sektöründeki geçmişi ve mevcut durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sunman, “Küreselleşen dünyada artık imalatların, şehircilik, tedarik, sevkiyat, teşkilatlanma, sosyal ve ekonomik güç yönü ile aynı imalatların bir arada olması kaçınılmazdır. Bu birliktelik, imalatçıların ortak paydası ve menfaatlerinin kesiştiği noktadır. Büyüyen Türkiye’de sektörlerin gelişigüzel değil sistemsel şekillenmesi lazımdır. Artık şehir içinde imalat devri atölyecilik devri bitti. Bu nedenle şehir içine dağılmış tüm imalatların şehrin dışında bir arada olması gereklidir. Hatta ileride bu durumun mecburiyet olması da kaçınılmaz olacaktır. Kabul etmek lazım ki, uzun yıllardan beri birkaç firma haricinde hiç büyümedik. Haliyle meslek kültürümüz de çoğalmadı. Dışarıdan göç alan, planlı bir şekilde büyüyen şehrimizin muhtelif yerlerinde dağınık vaziyetteyiz. Bundan mütevellit uzun zamandır bir nakliye şirketi de kuramadık. Küçük ve dağınık olan imalathanelerimiz şehrin içinde kaldı. İşte bu nedenlerden dolayı birleşmemiz ve şehrin dışına çıkmamız gereklidir. Bunun sonucu olarak OSB ile ve daha sonra da oraya diğer illerden gelmesi muhtemel imalatçılarla büyük bir Pazar oluşacaktır. Ulaşımı, nakliyesi, sosyal tesisleri olan, İstanbul’a yakın, 3. Boğaz Köprüsü otoyolunun Kaynarca kavşağında olan yurtdışı müşterilerinin kolayca ulaşabileceği takribi dört –beş bin istihdam gücü olabilecek bir bölge olacağı düşünülmektedir. Bu yüzden Kaynarca seçilmiştir. Sanayi sitemizde sadece mobilya imalatı ihtiyaç kadar da yan sanayi imalatı olması planlanıyor başka imalatlara müsaade edilmeyecektir” dedi.

SATSO’ya teşekkür

SAMİKOP çalışmaları hakkında da bilgi veren Sunman, “Bilindiği gibi Kasım 2016ða Sakarya Mobilya İmalatçıları Kooperatifi (SAMİKOP) kuruldu. Bu kuruluş belirli bir süreç aldı. Daha sonra yapılan toplantılarla mobilya üretim merkezi olacak Kaynarca’da bir sanayi sitesi kurulması için yer araştırmaları başladı. Kaynarca ile İhtisas Mobilya OSB’ye bitişik sanayi imarlı yer bulundu. SATSO Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mahmut Kösemusul’un destekleri ile bölgenin satış ve ön protokolü de yapıldı. Sektörümüze hayırlı olsun.

Yıllarca uğraştıktan sonra bizden desteklerini esirgemeyen, cesaret veren Sayın belediye Başkanımız Yusuf Alemdar’a, yerin alımında ve pazarlığında bizzat defalarca Kaynarca’ya giden ve kooperatif adına olumlu sonuçlandıran SATSO Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mahmut Kösemusul’a Kaynarca Belediye Başkanımız Sayın Zeynur Özel’e ve SATSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Mobilya İmalatçıları Satış Temsilcisi Sayın Yunus Tever’e sektör adına teşekkür eder yardımlarının devamını dileriz” diye konuştu.

Toplantı değerlendirmelerin ardından sona erdi.