Kaynarca Mobilya İhtisas Sanayi Bölgesi Halkın Katılımı Toplantısı Kaynarca Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kaynarca OSB Müdürlüğü tarafından Temsat Mühendislik Şirketi’ne hazırlatılan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) projesinin sunumunu yapan Gökhan Akın, "Mobil İhtisas Sanayi Bölgesi’nde büro, ev, banyo, oda takımları, mutfak takımları, okul, hastane mobilyalarının tamamının A’da Z’ye yapılması planlanıyor. Dış mekan mobilyaları ve bunlar için gerekli olan aksamların kromajlarının yapılması, mobilya sanayi için gereken tiner, vernik, boya gibi imalatların yapılması planlanıyor. Yani bu konuda bir entegrasyonun sağlanması düşünülüyor. OSB içinde kendi kendine yeten bir yapı planlanıyor. Özellikle boya, tiner ve verniğin kendi kendine yetecek miktarda yönetimin belirleyeceği ölçüde imalat düşünülüyor" diye konuştu.

Çevreyi koruyacak tedbirlerin alındığını ifade eden Akın, "OSB çevresinde 50 metrelik bir koruma bandı bırakılmıştır. 497 bin metrekareye sanayi alanı yapılacak. 36 bin metrekare sosyal tesisler ve idari alanlar ile arıtma tesisiyle birlikte ortalama 90 hektarlık alanda OSB faaliyeti düşünülüyor. Buradaki ana imalatı yapacak tesislerin çevreye pek büyük bir etkisinin olacağı planlanmıyor. Ama diğer bahsettiğimiz vernik, boya veya kromajlama gibi sektörler biraz daha çevreye etkisi olan sektörler bunların da önlemleri OSB olması nedeniyle biraz daha toplu çözümlere kavuşturulması anlamına geliyor.  Sıvı atıklar kanalizasyona verilecek, inşaat sırasındaki katı atıkları Kaynarca Belediyesi alacak. Kromajlama çalışması yapan işletmeler ise ön arıtmalarını yaptıktan sonra atıklarını kanalizasyona verebilecekler" dedi.

Toplantıya Kaynarca ilçe merkezi ve çevre köylerden on kişi katıldı. ÇED projesini dinleyen az sayıdaki tarla sahibi ise fabrikaların çevreye etkileriyle ilgili bir itirazlarının olmadığını ifade ettiler. Tarla sahipleri arazilerine verilen fiyatların düşük olduğunu belirterek itiraz edeceklerini belirttiler.

Toplantıda Tarım İl Müdürlüğü’nü temsile bulunan ÇED Komisyonu üyesi Mehmet Edip Edipoğlu, OSB alanının eski başvurulan bölgeye, OSB alanına göre farklılıklar içerdiğini belirterek, bu duruma itiraz edebileceklerini, kurumda değerlendirmemiz gerekiyor.

Kaynarca Mobilyacılar İhtisas Bölgesi Müdürü Fikret Arslan, 2010 Yılında tüzel kişilik kazanan Kaynarca OSB’nin devamı niteliğinde olduklarını belirterek alanın değişmediğini Mobilya İhtisas Bölgesi’ne dönüştürüldüğünü ifade ederek, "Vatandaşın arazisine satılamaz şerhi koyuldu. 3 yıldır mağdur oldular. Burada yapılan itirazlar haklı olabilir ancak yeri değil, bu itirazlar mahkemeye yapılmalıdır" dedi.

Toplantıya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Şube Müdürü Sinan Kocakaplan, DSİ Bölge Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Osman Tekdal, İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden Cemal Uzunoğlu, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden Jeoloji Mühendisi Oğuzhan Aydın, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Gülşen Gedik, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Mühendis Ersin Özek, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden Jeomorfolog Orhan Keskin, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Mehmet Edip Edipoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Biyalog Hasan Şahin katıldılar. (Kaynarcahaber.com)