Sakarya’da mısır hasadına az bir zaman kala, mısır üreticileri bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.
Sakarya Ziraat Odaları Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar çiftçiler adına yaptığı açıklamada, mısır taban fiyatları, mısır maliyetleri, mısır fiyatları ve üreticilerin yaşadığı sıkıntıları anlattı. Bayraktar, yaklaşık 450 bin ton civarındaki yıllık mısır üretim miktarıyla Türkiye'nin mısır üretiminin yüzde 7’sini Sakarya'nın gerçekleştirdiğini söyledi.
Mısır üreticilerinin üretimlerden yeterli gelir elde edemediklerini belirten Bayraktar, “İlimizdeki mısır üreticileri zor durumda. Üreticilerimiz yeterince gelir elde edemiyor. Elde ettikleri gelirin önemli bir kısmını üretim için yaptığı masrafa harcıyor. Kalan tutar da borçlarını kapatmaya yetmiyor. Mısırda hasada yaklaştığımız şu günlerde, geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız sorunların yaşanmaması için gerek Tarım Bakanlığı, gerek piyasadaki özel sanayici ve tüccar alıcılara ve gerekse mısır üreticilerine talep ve uyarılarımızı duyurmak amacıyla bu toplantıyı düzenledik” dedi. 



TMO taban fiyatını açıklasın
Bayraktar, son 1 yıl içerisinde mısır üretiminde kullanılan gübre ve tarım ilaçlarının fiyatında yüzde 100’e yakın, mazot fiyatı ve işçilik ücretlerinde de yüzde 50’nin üzerinde artış yaşandığını söyledi. Bayraktar, “Öncelikle Toprak Mahsulleri Ofisinin 2019 yılı mısır alımı taban fiyatını biran önce açıklamasını talep ediyoruz. TMO geçen yıl 14 rutubet kuru mısırda ton başına 950 TL’lik fiyat açıklamıştı. Son 1 yıl içerisinde mısır üretiminde kullanılan gübre ve tarım ilaçlarının fiyatı yüzde 100’e yakın, mazot fiyatı ve işçilik ücretlerinde de yüzde 50’nin üzerinde artış yaşandı. TMO bu yıl alım fiyatını belirlerken son 1 yıllık dönemde girdi kalemlerinde görülen artışları göz önünde tutmayı ihmal etmemeli. TMO mutlaka hasat başlamadan fiyatı açıklamalı, hızlı bir şekilde alımlara girmelidir. İlimizde iklim koşullarından kaynaklanan rutubeti yüksek mısır üretilmesi nedeniyle TMO Sakarya'dan mısır almıyor. Ancak buna rağmen hasat öncesinde alım fiyatını açıklayarak hızlı bir şekilde kuru mısır üreten bölgelerde alıma girmesi, özellikle Konya ve Eskişehir illerinden ilimize mısır gelmesini önleyeceğinden piyasada fiyat istikrarının oluşmasına katkı sağlayacaktır. Bu nedenle TMO, üretici hasada başlamadan önce üretim maliyetlerindeki artışları dikkate alarak üreticiyi memnun edecek bir fiyat açıklamalıdır" diye konuştu.

Herkes kazansın
Başraktar, üreticinin Tarım ve Orman Bakanlığından beklentilerinden birinin de mısır pirim desteklerinin ton başına en az 70 TL’ye çıkarılması olduğunu ifade etti. Bayraktar, “Tarım Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan 2 yıl üst üste mısır eken üreticilerimizi 3. yılda mısır ekmeleri halinde cezalandıran ve mısır pirim desteklerinden mahrum bırakan uygulamaya son verilmesini istiyoruz. Üreticilerimizin elinde mısır varken Bakanlığımız tarafından mısır ithalatına izin verilmemesi üreticilerimizin bir diğer beklentisidir. Ülkemizde yetişen doğal mısır varken insan sağlığına vereceği zararlar konusunda endişeye sebebiyet veren GDO’lu mısırların ülkemize sokulmaması, üreticilerimizin ve genel olarak halkımızın isteğidir" dedi.