Sakarya Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu, Cumhuriyetin kuruluşunun 90. Yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yayınladı.

Yayınladığı mesajda, Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşını kaybetmesinin ardından ülkemizin, bilhassa Anadolu coğrafyasının, İngilizler, Yunanlılar, Fransızlar, İtalyanlar tarafından paylaşıldığını söyleyen Cerrahoğlu, “Kurtuluş savaşı neticesinde paylaşılan ve işgal edilen topraklar geri alınarak imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile yeni bir devlet oluştu. Bu oluşan devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemişti. Büyük Millet Meclisi 11 Ağustos 1923'te ilk toplantısını yaparak 13 Ekim 1923'te Ankara Başkent ilan edildi. 29 Ekim 1923 günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra kurulacak olan yeni devletin taslağını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sundu. Meclis önergeyi kabul etti. Böylece ülkemizde Osmanlı devleti yerine 29 Ekim 1923 günü Cumhuriyet yönetimi kurulmuş oldu” dedi.

Atatürk’ün kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ilk Cumhurbaşkanı olduğunu kaydeden Cerrahoğlu, “Cumhuriyet'in ilanı yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı.

Milletine inanan, güvenen Mustafa Kemal Paşa, 1919 yılında Samsun'dan, Erzurum'dan, Sivas’tan seslenerek ‘Tek bir egemenlik var, o da Milli egemenliktir. Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır’ diyordu” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet yönetiminde söz milletindir

“Maalesef egemenlik milletimizin elinden alınmaktadır” diyen Cerrahoğlu, ‘Cumhuriyet’i Kuran Milli Ruh’ yok edilmeye çalışılmaktadır. Çanakkale’de vatan uğruna savaşarak on üç yaşında şehit olanların milli ve manevi gücü yok edilmeye çalışılmaktadır. İlköğretim okullarında okutulan Andımızın kaldırılması gençlerimizi ve çocuklarımızı milli duygulardan yoksun yetiştirilmesi iç ve dış düşmanlarımı memnun etmiştir. ABD’yi her konuda örnek alanlar, oradaki okullarda okutulan andı bir okusunlar. Cumhuriyet; vatandaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetimdir. Milletin temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilmesidir. Cumhuriyet yönetiminde söz milletindir. Cumhuriyet'i korumak, kollamak, yaşatmak her vatandaşımızın görevidir. İşkâl devletlerinden topraklarımızı kurtarmak için Kurtuluş savaşında sadece Çanakkale de 250 bin şehit verdik. Bugün ise bu toprakları koruyabilmek için içteki ve dıştaki emperyalist güçlere karşı benzer mücadeleler devam etmektedir. Milletimiz birlik ve beraberlik içinde olduğu sürece başarılı olamayacaklardır. Allah bu millete o günleri bir daha yaşatmasın. Tarihe bakıldığında, unutulmamalıdır ki Türk Devletine ve Milletine ihanet eden iflah etmemiştir. Ne mutlu Türküm diyene” dedi.